Filosofian tohtori
Valtiotieteiden tohtori
Tieteen, politiikan ja median tutkimusblogi
28. syyskuuta 2007
Naiset työelämässä
Taas saatiin näyttö siitä, miten naiset toimivat työelämässä. Kun nainen nimitetään johonkin kovapalkkaiseen toimeen, niin ensimmäiseksi virkatehtäväkseen hän ilmoittaa äitiyslomalle jäämisestä. Naurettavalla tavalla tämän tasa-arvopolitikoimisen moraalittomuuden todistivat ministerit Paula Lehtomäki ja Suvi Lindén, jotka molemmat ovat jäämässä äitiyslomalle ministerinsalkun saatuaan. Kyllä nyt kelpaa popsia suklaata sohvalla 150 euron päivärahalla. Ympäristöministeri Lehtomäelle kerta on jo toinen, ja viestintäministeri Lindénin tavasta ostaa jälkeläinen Kiinasta jokainen voi muodostaa itse oman mielipiteensä.
Kun Turun Sanomien päätoimittajalta Keijo Kulhalta kysyttiin taannoin, miksi naisia ei nimitetä lehtien päätoimittajiksi, vastaus oli, että he jättävät vastuullisen ja sitoutumista vaativan tehtävänsä siihen ja jäävät lakisääteiselle. Totuudelliseksi antautunut mies sai maksaa avoimuudestaan, ja raivostuneet feministit hirttivät hänet kirjoituksissaan. Tosiasiassa aika monen lehden päätoimittajana istuu muuten nainen.
Helsingin Sanomien yleisönosastoblogissa joku ”kädellisten tutkijaksi” ilmoittautunut puolestaan lohkaisi osuvasti, että evoluution saatossa kädelliset ovat oppineet lisääntymään silloin, kun on varma ja turvallinen olo. Mutta toteutuuko tällä tavoin myös yhteiskunnan etu ja sen organisaation tai tehtävän etu, johon valituksi tulemisesta heille maksetaan? Ei varmasti. Perheen hoitaminen sitoo naisia myös seuraavat parikymmentä vuotta, ja heillä on kiusaus lintsata työtehtävistään.
Naisten ongelmana on se, että heidän pitäisi oppia valitsemaan uran ja lasten tekemisen välillä. Loogisen ajattelun mukaan ihminen ei voi olla kahdessa paikassa yhtä aikaa. Siksi kaikki naisten esittämät tasa-arvon vaatimukset eivät ole perusteltuja, niin kuin eivät useimmat muutkaan ”me vaadimme” -tyyppien näkemykset. Tämän on huomannut oikeuskanslerikin, joka haluaa Lindénin jäävän kokonaan lomalle sen asemasta, että hoitaisi tehtäviään ”etätyönä” kotona. Vaikka miehille jaetaankin työelämässä rooleja enää vain äitiysloman sijaisina, yhä edelleen lähes kaikki sankarivainajatauluissa mainitut nimet kuuluvat miehille.