Filosofian tohtori
Valtiotieteiden tohtori
Tieteen, politiikan ja median tutkimusblogi
29. kesäkuuta 2009
Vaalirahojen pesukoneet
Eduskuntavaaleja leimannut vaalirahoitusjupakka jatkuu. Viime päivien paljastukset ovat olleet merkittäviä. Esimerkiksi keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen kertoi juuri, että listan tuettavista ehdokkaista laati Kuntien eläkevakuutuksen keskustalainen toimitusjohtaja Markku Kauppinen.
On epäiltävä, aivan kuten Satu Hassi tekeekin, ovatko ehdokkaille myönnetyt rahat vain firmojen omia rahoja, vai ovatko Kehittyvien Maakuntien Suomi ja Nova Group rahanpesureittejä, joiden kautta on kierrätetty myös julkisia verovaroja tai eläkerahoja.
Nova Groupin pälkäneläiselle Anna Tapion sisäoppilaitokselle lahjoittamat 21 000 euron pesukoneet muistuttavat Lahden doping-skandaalin jäljiltä löytyneitä veritankkauspusseja. Pesukoneet tuovat etsimättä mieleen rahanpesun. Käry käy vertauskuvallisten merkkien kautta, kuten hyvässä trillerissä. Nova Group oli samanaikaisesti kiinnostunut ostamaan koulun kiinteistön ja osallistumaan sen tulevaan peruskorjaukseen, joten avokätisyyteen saattoi liittyä lahjontaa.
Kehittyvien Maakuntien Suomen takana on ollut paljon sellaista, josta pääministeri Vanhanen ei ole omien sanojensa mukaan ”tiennyt mitään”. Koska huonomuistinen Vanhanen ei ole tiennyt mitään, olisi kai viisasta hajottaa eduskunta ja määrätä uudet vaalit. Keskustan nykyisessä tilanteessa, jossa kannatus on pudonnut 19,5 prosenttiin, se ei olisi puolueelle kovinkaan suotuisa vaihtoehto.
Systeemin sisään rakennettu korruptio
Suuret puolueet, joiden takana on etujärjestöjä, ovat aina vaikeuksissa omien sitoumustensa kanssa. Sen sijaan pienillä puolueilla, jotka tekevät politiikkaa vain poliittisilla argumenteilla, on ollut puhdas tai ainakin puhtaampi kampanja. Esimerkiksi Sampo Terho valittiin europarlamentin varasijalle kaikkien aikojen kustannustehokkaimmalla kampanjalla. Siksi on outoa, että Hesari esittää kritiikin vain vihreiden suulla sekä arvioi vihreiden kannatuksen olevan huipussaan mutta unohtaa aktiivisesti perussuomalaisten huippukannatuksen.
Vaatimus eduskunnan hajottamisesta ja uusista vaaleista on luullakseni turha, sillä uudet vaalit eivät olisi nykylainsäädännön vallitessa entisiä reilummat. Korruptio ei ole Suomessa yleensäkään taloudellista vaan moraalista korruptiota. Setelitukkoja ei tarvita, kun vilppi on rakennettu systeemin sisään. Virkamiehet, talouselämä ja poliitikot sopivat asioista saunaseuroissa, eikä rahallista korruptiota tarvita, kun maksu tapahtuu virkojen jaolla. Vaalit eivät muuttaisi mitään, paitsi jos puolueiden kannatussuhteet radikaalisti muuttuisivat.
Sen sijaan Yhdysvalloissa korruptio on avointa. Siellä korkeimmat virkamiehet jättävät eronpyyntönsä uuden presidentin astuttua virkaan. Irtisanoutuneet hakeutuvat maan niin sanottuihin huippu- eli cheerleader- & koripalloyliopistoihin, joihin heitä usein myös ostetaan vallan sirpaleiden toivossa. Valtionhallinnon virat puolestaan täytetään uuden presidentin tukijoilla ja vaalikampanjan rahoittajilla. Kiero on siis tämäkin järjestelmä, mutta ollessaan avointa tällainen korruptio on kuitenkin rehellisempää kuin suomalainen salainen korruptio.
Temppeliherrain tulevaisuus
Juonittelu, keinottelu ja lahjonta eivät ole olleet tuntemattomia myöskään historian hämärissä hoveissa. Kehittyvien Maakuntien Suomi ja Nova Group vastaavat nyt melko tarkkaan vapaamuurarien ja Temppeliherrojen (Pauperes commilitones Christi Templique Solomonici) yhdyskuntia, jotka luotiin edistämään ”yleishyödyllisiä” uskon puolustamisen päämääriä, mutta joista tuli pian mammonan keruun järjestelmiä ja vallankäytön varjo-organisaatioita: järjestöjä vallan pidättämiseksi sen virallisilta käyttäjiltä eli kuninkailta ja paavilta sekä kansalta.
Esimerkiksi keskiajan Euroopassa vaikuttaneet temppeliherrat vannoivat nykyajan ministerien tavoin eräänlaisen ”köyhyys- ja siveysvalan”, mikä ei tosin estänyt itse järjestöä rikastumasta paavin myöntämän veronkanto-oikeuden, pankkitoiminnan ja runsaiden lahjoitusten turvin… Kateuden ja eripuran levittyä Ranskan kuningas Filip Kaunis tosin pidätytti temppeliherrat, lakkautti järjestön ja poltti heidät roviolla perjantaina 13. lokakuuta 1307, mistä on peräisin tuon päivämäärän pahaa enteilevä maine.
Saa nähdä, kuinka onnistuu suomalaisten temppeliherrain kasvojenpesu ensi eduskuntavaalien alla. Joka tapauksessa vaalirahasoppaan liittyy sellaista sipulinkuorintaa, että uskon mielenkiintoista draamaa riittävän pitkälle tulevaisuuteen.