Filosofian tohtori
Valtiotieteiden tohtori
Tieteen, politiikan ja median tutkimusblogi
20. joulukuuta 2009
Ei mikään Edisonin keksintö
Missä EU, siellä ongelma. Euroopan unionissa on paljon hyvää, kuten taloudellisesti ja teollisesti tehokas toiminta ja sosiaaliset normit, jotka pätevät kulttuurisesti yhtenäisissä Euroopan maissa. Tähän EU:n laajeneminen olisi saanut jäädäkin.
Neuvostoliiton kauppapuodeista loppuivat aika ajoin hehkulamput. Euroopan unioni puolestaan kehitti loistelamppuihin toimimattomat standardit. Vaihdoin itse jo muutama vuosi sitten hehkulamppuni loisteputkiin. Paikoilleen ruuvattuina ne kuitenkin syttyivät ja sammuivat itsekseen. Syynä olivat huononnetut lamppujen kannat, jotka aiheuttivat kontaktihäiriöitä.
Olen joutunut raahaamaan kahdesti kattovalaisimeni sähköliikkeeseen. Siellä kerrottiin, että ympäristön suojelemiseksi kantojen valmistuksessa alettiin säästää metalleja. Ystäväni puolestaan kehotti minua lopettamaan maan ja taivaan välillä rimpuilemisen, ennen kuin hän joutuisi tilaamaan paikalle sairas- tai ruumisauton.
Niinpä menin Stockmannille ja ostin varastoon muovikassillisen 75 watin hehkulamppuja, jotka toimivat residenssini soihdunkannoissa mainiosti. Julkisessa sanassa hehkulamppujen hamstraajille on naureskeltu, mutta sähköliikkeessä tiedetään, mitä järkeä asiassa on.
Myös television ajankohtaisohjelma MOT todisteli 26.10.2009, että Pohjoismaissa hehkulamppujen korvaamisesta loistelampuilla ei ole mitään ekologista hyötyä. Maissa, joissa on yhtä aikaa pimeä ja kylmä, hehkulamppujen suurempi hukkalämpö tulee hyödynnettyä lämmitykseen.
Vaikka sähkö on korkeammin jalostettua energiaa kuin esimerkiksi kaukolämpö eikä siten sopisi kaukolämmön korvaajaksi, laskelmien lopputulokset riippuvat siitä, millä kyseinen asumus yleensäkin lämpiää ja kuinka energiansiirtoon liittyviä muuttujia painotetaan. Teknillisen korkeakoulun professorin Matti Lehtosen mukaan hehkulamppujen korvaaminen loistelampuilla on Pohjoismaissa eräänlainen nollasummapeli, joka ei alenna hiilidioksidipäästöjä lainkaan. Sen sijaan muita harmeja ja ongelmajätteitä loisteputkista kertyy enemmän.
Taas loistavat lyhdyt kirkkaasti! Toivottavasti sinivalkoiset Airamit riittävät siihen asti, kunnes EU kumoaa direktiivinsä tai koko konglomeraatti kumotaan.