Filosofian tohtori
Valtiotieteiden tohtori
Tieteen, politiikan ja median tutkimusblogi
13. joulukuuta 2009
Tekijän kuolema
Syyt todellisen tietoyhteiskuntapuolueen perustamiseen kasvavat, kun opetusministeriö veti esiin suunnitelmansa, jolla tekijänoikeuslakia aiotaan muuttaa niin, että työnantajille luovutettaisiin oikeudet palveluksessaan olevien henkilöiden teoksiin. Ei ihme, että uudistus on nostanut sanan, sävelen ja sudin käyttäjät takajaloilleen, ja 15 000 ihmistä on jo ilmoittanut vastustavansa opetusministeriön hanketta kansalaisadressilla.
Ajateltakoon vaikka yliopistoissa toimivien asemaa. Joku puolipalkattu tutkija menettäisi väitöskirjansa ja muiden mahdollisten teostensa tekijänoikeuden siinä missä virassa oleva professorikin. Työnantaja kaappaisi haltuunsa teoksen, jota se ei ole välttämättä edes tukenut mitenkään. Useinhan tekijä ei ole valmistanut tuotostaan työnantajan suopeuden merkiksi vaan lähinnä työnantajastaan huolimatta.
Nykyisen tekijänoikeuslain puitteissa on edelleen mahdollisuus teettää urakoita, toisin sanoen ostaa tekijältä sopimusteitse jokin teos. Tämän pitää riittää työnantajille ja muille toimeksiantajille. Kuka haluaisi lain voimaan tultua sitoutua sellaisen työnantajan palvelukseen, joka sosialisoi ihmisen henkilökohtaiset hengen tuotteet? Miten erottaa vapaa-ajalla ja työpaikalla tehty luova työ?
Lain muuttumisen myötä työnantajalle siirtyisi automaattisesti oikeus työsuhteen aikana luotuun teokseen, mutta pahinta on, että työnantaja voisi käyttää ja muunnella teosta sekä luovuttaa sen käyttöoikeuksineen eteenpäin välittämättä tekijän toiveista ja kunnioittamatta respektio-oikeutta. Tämä on ministeriötaholta sellainen esitys, jolla yritetään jälleen huonontaa ihmisten perusoikeuksia ja kaventaa kansanvaltaa.
Keljua on, että tietoyhteiskuntapuolueena esiintyvä Piraattipuoluekaan ei puolusta tekijänoikeuksia vaan pyrkii takavarikoimaan luovan työn tekijöiden ansiot itselleen. Käytännössä se tavoittelee poliittista kannatusta pyrkimällä edistämään varkauksia. Tekijänoikeuksien ja muiden tietoyhteiskunnassa tärkeiden immateriaalisten oikeuksien edustaminen ja puolustaminen kuuluisivat parlamentaarisille puolueille, mutta ne näkevät ihmisten perusoikeudet pelkkinä virkatoimintaa haittaavina esteinä.
Opetusministeriön esitys tarjoaa näytön siitä, että hallitus ajaa pelkästään työnantajien etua mutta kieltäytyy ymmärtämästä, kuinka röyhkeä ehdotus on ja minkälainen luovan työn tekijöiden kapina uudistuksesta seuraisi. Byrokraateille ja hallintokerrokselle kelpaa kyllä ilmainen työ, vaikka he itse eivät ole koskaan tuottaneet sen enempää henkisiä kuin materiaalisikaan arvoja. Omasta mielestäni tekijänoikeuslakia ei pidä muuttaa mitenkään.
Tekijänoikeuksilla on pitkään suojeltu ihmisten oikeuksia oman työnsä tuloksiin. Siten tekijänoikeudet ovat olleet kanto työvoiman riistäjien kaskessa. Viekää nyt vielä tekijänoikeudetkin sananvapauden ja yksityisyydensuojan jatkoksi! Kun ei ole tekijänoikeuksia, ei ole tekijöitä eikä oikeutta tehdä. Mitähän muuten, jos vanhemmiltakin vietäisiin tekijänoikeudet heidän lapsiinsa?