Filosofian tohtori
Valtiotieteiden tohtori
Tieteen, politiikan ja median tutkimusblogi
26. elokuuta 2012
Kenestä viimeinen kuussa käynyt ihminen?
Kaikki tietävät, kuka oli ensimmäinen kuun pinnalla tepastellut ihminen. Neil Armstrong pakeni julkisuutta, kunnes hän ikään kuin heräsi henkiin menehtyessään eilen 82-vuotiaana.
Mutta kenestä tulee viimeinen elossa oleva kuun pinnalla kävellyt astronautti? Jos kuumatkailua ei käynnistetä uudestaan muutaman vuosikymmenen sisällä, ihmisen lentelystä vierailla taivaankappaleilla tulee historian kultakehyksiin kirjoitettu luku.
Ennätysten lyöminenkin on avaruusmatkailussa vaikeampaa kuin urheilussa. Planeettoja on harvassa, eikä ihmisen elinikä tahdo riittää perille asti.
Mars-matkailu on sitä paitsi tieteellisesti turhanpäiväistä. Avaruustutkimus hyötyisi enemmän vaikkapa teleskooppien rakentelusta.
Avaruuden liikkeiden mittaileminen on saattanut jo vaakalaudalle, paitsi newtonilaisen fysiikan, myös suhteellisuusteorian ja teorian alkuräjähdyksestä. Hubble-teleskoopilla saadut tarkat mittaukset kun osoittavat, että avaruus laajenee kiihtyvästi eikä hidastuvasti, kuten on oletettu. Niinpä teorioita on näiden anomalioiden vaikutuksesta jouduttu täydentämään ajatuksilla pimeästä energiasta ja materiasta, jonka olemusta ei tunneta, mutta joka täytyy edellyttää teorioiden pelastamiseksi.
Ihmisen lähettäminen avaruuteen ei ole enää oikein muodikasta. Alun perinkin sillä oli lähinnä poliittista ja ihmiskunnan itsetuntoa korostavaa merkitystä. Usein sanotaan, että kuumatkailun tuloksena ihmiskunta löysi maan käsittäessään tämän planeetan pysyvästi omaksi kodikseen.
Tulevaisuudessa, jolloin hävittäjäkoneet ovat miehittämättömiä ja vaarallisimmat aseet pieniä lennokkeja, ei liene tarpeen lähettää ihmistä puuta korkeammalle. Ja kaiken yläpuolella on kysymys, miksi ihmiset yrittävät yhteyttä avaruuteen, kun he eivät halua yhteyttä edes naapureihinsa.
Sitä paitsi viisaana pidetty Stephen Hawking neuvoi olemaan etsimättä elämää avaruudesta. Jos luonnon lait ovat samanlaisia kaikkialla, tähtien tuolta puolen tuskin löytyy ainakaan sen vähemmän ahnetta porukkaa kuin kulmakuntasi kiinteistövälitystoimistosta.
Itse luulen, että avaruusmatkailun ajat ovat ohi. Ellei sitten joku keksi heitellä suurrikkaita, porvareita ja pankkiireita tuohon lähiavaruuden painottomaan tilaan ihan vain kokemaan, miltä vapaa pudotus tuntuu. Laskuvarjolla ei välttämättä uskalla yrittää, kun maa tulee vastaan kuin konkurssi euroaluetta.
Hatunnosto kuussa kävelleille! On sankaruutta lentää taskulaskimella ja foliopaperilla kuuhun. Eipä taitaisi nykytekniikalla ja -tietokoneilla onnistua; niin altista häiriöille se tuntuu olevan.