Filosofian tohtori
Valtiotieteiden tohtori
Tieteen, politiikan ja median tutkimusblogi
6. tammikuuta 2014
Päivän muotisana: ”epämukavuusalue”
Yleisradion nettisivujen lukijat valitsivat vuoden 2013 sanaksi ”pöhinän” (mitähän sekin lienee?). Sen kanssa kilpailivat vahvasti muiden muassa ”kestävyysvaje” (miehet sen tietävät) ja ”pilvipalvelu”, joka sopii muun muassa huumekuljetusten yhteyteen.
Itse valitsisin vuoden muoti-ilmaukseksi sanan ”epämukavuusalue”, jota ei ollut Ylen listalla lainkaan. Sitä käytti muiden muassa ministeri Krista Kiuru itsenäisyyspäivän A-talkissa todetessaan, että tulevaisuudessa pitää ”käydä myös epämukavuusalueella”.
”Epämukavuusalue” sisältää eufemismin, sillä epämukavuuteen viittaamalla vältellään sanomasta sanaa ”kurjuus”. Siten kierretään tosiasiaa, että tulevaisuudessa poliitikot joutuvat huonontamaan oloja. Toiseksi, yhdysosa ”alue” viittaa toiveeseen, että kurjuus voidaan rajata tietylle alueelle, jolla mennään vain käymään, muttei jäädä sinne pysyvästi. Niinpä se antaa kuulijoille lohtua. Jos sanan ”alue” sijasta käytettäisiin sanoja ”sektori” tai ”domeeni”, puhe voisi saada erityistä painoa ja vakuuttavuutta.
”Epämukavuusalue” on turhake siinä missä ”puutarhatonttukin” Se sisältyy ay-retoriseen ja työelämädiskursiiviseen demarikieleen, kuten ”mukavuuslippulaiva”. Kyseessä lienee jonkinlainen anglisismi, jollainen on myös ”aikaikkuna” (time window). Epämukavuusalueen nimikkeellä on julkaistu Amerikassa jo kirjakin (The Discomfort Zone) – puoliksi piloillaan kai.