Filosofian tohtori
Valtiotieteiden tohtori
Tieteen, politiikan ja median tutkimusblogi
1. heinäkuuta 2015
Miten hukata miljardi minuutissa?
Kreikan taloustragedia ylittää eeppisyydessään Aiskhyloksen murhenäytelmät. Kohtalomaista asiassa on determinismi, jonka mukaisesti rahaunioni on vaatinut pienehkön ja euroon sopimattoman kansakunnan koko valtionvarallisuuden syöksemistä monetarismin alttarille.
Pääsyy on itsenäisen rahapolitiikan menetys, jonka vuoksi kansaa on kupattu sisäisillä devalvaatioilla ja kansallisvarallisuuden myynneillä. Ei siis pidä syyttää kreikkalaisia vaan kohdistaa arvostelu systeemin perusteisiin, joissa se valuvika on.
Koska jälkiviisaus on parasta esittää etukäteen, analysoin asiaa jo tässä, tässä, tässä ja tässä kirjoituksessani. Mikään ei ole muuttunut, ja tilanne pahenee.
Jos laastarilapun nyppää irti kerralla, se sattuu vähemmän kuin hitaasti kiskomalla. Mikäli Kreikka eroaa eurosta, hyvää siinä on, että maa saadaan itsenäisen rahapolitiikan ja taloudellisen vastuun sekä toipumisen tielle. Eurolle se on karvas tappio ja tuottaa tuhoa eurossa oleville maille, mutta pitkällä tähtäimellä rahaunionin hajoaminen ja itsenäiseen rahapolitiikkaan paluu olisi hyväksi kaikille valtioille.
Koska olen lausunut periaatteellisen kritiikin jo aiemmin, ei mieleen taida tulla enää muuta kuin vitsejä ja arvoituksia, joista yksi laitettakoon tähän muistuttamaan Delfoissa asuneesta oraakkelista.
***
Kuvitellaanpa, että olen kaukaisen maan valtiovarainministeri, ja minun pitäisi rahoittaa menoja 97 miljardin edestä. Minun pitäisi siis ostaa tuolla summalla sosiaalipalveluja, panssarivaunuja ynnä muuta valtiolle.
No, teenkin niin, mutta kassa on tyhjä. Lainaan siis Saksalta 50 miljardia ja Ranskalta 50 miljardia, eli yhteensä 100 miljardia. Maksan palvelujen ja laitteiden myyjille yhteisarvoltaan 100 miljardin euron shekeillä ja saan vastineeksi ostamani asiat sekä 3 miljardia vaihtorahaa.
Palautan yhden yli jääneen miljardin Saksalle ja toisen Ranskalle. Yhden miljardin pidän itselläni.
Tällöin olen velkaa Saksalle enää 49 miljardia ja Ranskalle 49 miljardia.
49 miljardia + 49 miljardia = 98 miljardia. Plus yksi itselle jättämäni miljardi, eli yhteensä 99 miljardia.
Mutta missä on yksi miljardi? Rahaahan oli alun perin 100 miljardia!