30. kesäkuuta 2012

Kananmunia, sensuuria ja uhkailua sentään


Helsingin tämänvuotinen Gay Pride -kulkue sai päälleen sentään kananmunia. Kiitoksia huomiosta!

Vähemmän julkisuutta kertyi siitä, että eräs Rikhardinkadun kirjastossa pidettäväksi aiottu kirjanjulkaisutilaisuus peruttiin kirjoittajan saamien uhkailujen sekä paikalle aiotun mielenosoituksen vuoksi.

Olin perjantai-iltapäivänä menossa (kutsuttuna vieraana) kello 14 alkavaksi merkittyyn tilaisuuteen, jossa oli tarkoitus julkaista Harald Birger Olausenin novellikokoelma, kun kirjastovirkailija kertoi pride-ohjelmaan merkityn tapahtuman tulleen peruutetuksi.

Taustalla olivat virkailijan mukaan joidenkin kristillisten järjestöjen kirjoittajalle osoittamat uhittelut sen johdosta, että jossakin Olausenin tekstissä oli arvosteltu tai parodioitu Jeesusta.

Uskonnollisten liiderien arvostelussa ei ole nähdäkseni sen kummempaa paheksumista kuin poliitikkojenkaan. Siksi on väärin, että pienten pilojen annetaan johtaa sensuuriin tai itsesensuuriin.

Typerää ja tosikkomaista. Lapsellista ja turhamaista. Homoille jaetaan uhkauksia ja ”varoituksia”, ikään kuin olisimme suuressa vaarassa (vihaiset asenteet huomioon ottaen ehkä olemmekin). Muun muassa tätä kautta nähdään, miten ajankohtainen oma teokseni Sensuurin Suomi jatkuvasti on.

Tutkimukselliselta kannalta onkin kiintoisaa, että homoseksuaalisuuteen liittyvillä aiheilla tai asiakysymyksillä parodioimista ei edelleenkään sallita. Homot taivutellaan niin sanotun asiallisen tiedon taakse ja esiintymään asiallisesti. Sen sijaan heterot itse ovat esiintyneet halki aikojen täysin epäasiallisesti sekä homoja kohtaan yleensä että homovitsejä kertoessaan. Kun homot on pakotettu korostettuun asiallisuuteen, tästä puolustuksellisuudesta on tullut alisteisuuden muoto.

Vai eivätkö muka papit, piispat, julkinen sana, poliitikot ja koomikot ole parodioineet homoseksuaalisuudella? Jos taas joku homoseksuaali parodioi homoseksuaalisuudella tai heteroseksuaalisuudella, vaaditaaan heti asiallista käytöstä ja sensuuria!

Homot ovat omaksuneet tämän ulkopuolelta opetetun puolustuksellisuuden niin tehokkaasti, että Seta itse jakaa niin sanottuja asiallisen tiedon omenoita: palkintoja asiallisen keskustelun suosimisesta.

Samalla ei kuitenkaan huomata, että tätä kautta puhuminen ja esittäminen alistetaan helposti pelkälle hallintodiskurssille ja paperikielelle. Tänä vuonna kärsimyshedelmä annettiin sitä paitsi virassa olevalle tasa-arvovaltuutetulle Pirkko Mäkiselle, vaikka tasa-arvovaltuutetun toimiston alaan ei lueta seksuaalivähemmistöjen kysymyksiä vaan ainoastaan sukupuolta koskevat tasa-arvoasiat.