1. tammikuuta 2010

Käänne on tapahtunut


Olemme astuneet uudelle vuosikymmenelle. Kaikista vastoinkäymisistä huolimatta uskon tietyn käänteen tapahtuneen. Siksi suhtaudun tulevaisuuteen luottavaisesti. Myös minulla on uudet suunnitelmat, mutta niistä myöhemmin.

Wienin Musikvereinin Kultaisessa salissa järjestettävä Wienin filharmonikkojen uudenvuodenkonsertti on aina yhtä voitokas. Mistäpä vuoden vaihtumisen huomaisi ilman sitä, ja ilman Garmisch-Partenkirchenissä – vuoden 1936 talviolympialaisten pitopaikalla – järjestettävää mäkikilpailua?

Uuden vuoden aloittamisessa ja katseiden terästämisessä tulevaisuuteen auttakoon myös Dmitri Šostakovitšin Valssi 2 teoksesta Jazz Suite numero 2, joka tunnetaan Stanley Kubrickin Eyes Wide Shut -elokuvan musiikkina. Tämä unenomainen elokuvahan hyödyntää alitajuisia ja torjuttuja voimia, jotka ovat silmien edessä mutta joilta ihmiset ummistavat helposti katseensa. Itse aion kulkea silmät auki ja suunnistaa pitkillä valoilla kohti tulevaisuutta.

Uuden vuoden aluksi on myös tapana tehdä uudenvuodenlupauksia. Itse olen tehnyt joskus vuosia sitten vain yhden lupauksen: sen, että en lupaa mitään. Ja hyvin on pitänyt. Voin siis sanoa lunastaneeni edes yhden lupauksen, toisin kuin monet poliitikot. Mutta lupailkaa te nyt vain.