28. maaliskuuta 2019

Miten vakuutan maahanmuuttokritiikillä eripuoluelaiset?


Koska näytän nauttivan kannatusta tai ainakin kiinnostusta yli puoluerajojen, minulta kysytään usein, miten aion vakuuttaa eri puolueiden äänestäjät maahanmuuttokritiikin tarpeellisuudesta.

Aristoteleen mukaan argumentti on retorisesti tehokas, kun se myötäilee yleisön tai vastaanottajien ajatusmaailmaa ja sanastoa sekä mahdollista sosiaalista kuplaa. Asiat pitää selittää ihmisten omalla kielellä. Tässä tulee muutamia lähestymistapoja, joiden uskon purevan.


Kokoomuslaisille:

Ei kaikki ole kultaa, mikä kiiltää eivät blingikorut, iPhonet eivätkä Kela Goldit joten maahanmuutto ei ole rikkaus vaan hyväosaisilta pois!


Kepulaisille:

Ei pidä tehdä lehmänkauppoja eikä ostaa sikaa säkissä vaan laittaa sähköpaimenia tiluksille, tahi muuten valjastetaan kärryt hevosen eteen ja astuu vieras taloon kuin torppaan livahtaen kuin koira veräjästä. Joten nyt tämä lypsäminen kyllä loppuu, sillä sitä kylvää mitä niittää, ja on sadonkorjuun aika.


Rkp:läisille:

Flyktningmigrationen måste också begränsas nu, eftersom de svensktalande kommunerna inte accepterade kareliska evakuerade efter kriget, när Veikko Vennamo var ordförende för bosättningsutskottet. [Myös nyt pitää rajoittaa pakolaisten maahanmuuttoa, sillä ruotsinkieliset kunnat eivät ottaneet vastaan Karjalan evakkoja sodan jälkeen Veikko Vennamon ollessa asutustoimikunnan puheenjohtaja.]


Sosiaalidemokraateille:

Koska monet ovat jo unohtaneet, mitä hienouksia Sdp sai aikaan viimeksi hallituksessa ollessaan, on ay-liikkeen ja työelämätasa-arvon kannalta tärkeää, että Sdp ajaa aloitetta ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnasta luopumiseksi yhdessä EK:n kanssa.


Vasemmistoliittolaisille:

Graffitiräppi

Jotta kavereina pysyttäis face to face,
on tärkee sanoo rajalla seis, seis.
Voi muuten venähtää kaikilta naama,
kun Marskil on allaan ratsuna laama.

Ei tarvita uutta alpakkakeisii,
se hurjan on muutenkin netissä kreisii.
Kukaan nettiä omistaa ei saa,
eikä toisia siellä feidaa.
Muuten on reppana kapitalisti
eikä suvaitsevainen nisti.

Järkeä kurja on ilmiantaa,
pukkina huvikseen tiedoksi kantaa.
Turha siis itsestään liikoja luulla,
hyvä on muitakin toisinaan kuulla.

Mieluummin dumpaa siis jointtisätkäs,
jottei käy niin, että nettis pätkäs.
Se varmaan myös sua itseäs pännii,
jos joudun sut ghostaan taikka bänniin.

Moraalia, hyvettä, mainetta nostaa,
jos voi muiden puolesta kostaa.
Mut logiikka huono on Robin Hoodeil,
kun maksaa sen toiset näillä huudeil.
Poseeraus kuittaa siis kukkarostas.
Kuka sen sulle muuten ostas?

Itse siis itsesi deletoi,
muitta mutkitta ignoroi.
Sitten sä oot kuin myynyt maasi:
sopii fraasi ”rahat maahan kaasi”.
Metodina jolla on sabotaasia,
kohteena olkoon Siperia, Aasia. – Yo!


Vihreille:

Paperittomien (ympäristösertifikaatilla tai ilman) esteetöntä kulkua on hillittävä ilmastonmuutoksen vuoksi, sillä väestöjen siirtyminen pohjoisemmaksi on energiaintensiivistä, kasvattaa hiilijalanjälkeä ja tuottaa kasvihuonepäästöjä sekä yhdyskuntajätettä, jota kotikompostointi ei riitä biohajottamaan saati uusiokäyttämään hiilinieluissa. Siksi myös turvapaikanhakijat tulisi kierrättää palautusprosessissa tai hyödyntää heidän työvoimansa yhteiskäyttöisessä alustataloudessa.


Kristillisdemareille:

Sanassa (ei kaupunki) meitä kehotetaan varomaan vääriä profeettoja. Voimme siis käydä uskontaistoon vailla huolta, sillä vastaanottavuutemme ja armeliaisuutemme riittämättömyydestä johtuvan syyllisyytemme sekä oman puutteellisuutemme keskellä meitä kuitenkin lohduttaa tieto, että horjataessamme luojamme syliin on 1600-luvun kaakaovelkammekin viimein maksettu.


Jukka Hankamäki
FT, VTT
Projektitutkija Suomen Perustassa

Perussuomalaisten kansanedustajaehdokas, Helsinki