3. marraskuuta 2007

Hallituksen lahja autoilulle


Hallitus toimii järkevästi purkaessaan Suomen omistus- ja ympäristövihamielistä autoverojärjestelmää ja siirtämällä verotuksen painopistettä kulutus-, käyttö- ja ympäristöverojen suuntaan. Tämän on huomannut myös maan suurin päivälehti ja autojen kaupittelufoorumi Helsingin Sanomat, joka kehuu autoverouudistusta tämänpäiväisessä pääkirjoituksessaan.

Lehti on jo kauan puhunut autoilun puolesta, ja viime aikoina kaikki konsernin lehdet ovat kuin huonon omantuntonsa lunnaiksi kehuneet ympäristöystävällisiä autoja vertailutesteissään. Esimerkiksi Ilta-Sanomat kiittää Fiatia siitä, että tuhatneljäsatanenkin kone kuljettaa pientä perheautoa ihan mukavasti, vaikka auto ei lähdekään valoista kuin talkkari jäiseltä peltikatolta. Tällainen asennemuokkaus on jälleen silmiinpistävää ja melko tarpeetonta, sillä ihmiset eivät valitse vähätehoisia ja pienikulutuksisia autoja siksi, että niitä kehutaan lehdissä, vaan rahan vuoksi.

Suomi on harvaan asuttu maa, jossa on pitkä matka joka paikkaan. Siksi tässä maassa tarvitaan tietysti autoja, tosin kuin esimerkiksi Hollannissa ja Tanskassa, joka viimeisimpien tutkimusten mukaan onkin Euroopan pahimpia hiilidioksidin tuottajia. Suomen hallitusta ei tosin tarvitse erityisesti kehua uudesta verotusjärjestelmästä, sillä Suomessa autoilun verottaminen on edelleen Euroopan ankarimpia, ja vanha järjestelmä oli kerrassaan niin surkea, että mikä tahansa keventävä muutos siihen vei asioita parempaan suuntaan. Autokannan uudistuminen vähentää automaattisesti myös ympäristörasitusta; nykyaikainen BMW kun aiheuttaa lähes puolta pienemmät saastepäästöt kuin vanha Lada tai Skoda, joita Suomen teillä liikkuu edelleen suuri määrä.