13. toukokuuta 2009

Leivän päälle Flooraa


Tänään Flooran päivänä Helsingin Sanomat voitelee taas maahanmuuttokeskustelua hunajaisilla uutisilla. Lehden mukaan alaikäisten turvapaikanhakijoiden eli niin sanottujen ankkurilasten määrä on kääntymässä laskuun.

Viime vuonna yksintulleita alaikäisiä turvapaikanhakijoita oli yhteensä yli 700, tämän vuoden tammikuussa 111, huhtikuussa 30, ja toukokuun 12. päivään mennessä alaikäisiä turvapaikanhakijoita oli rekisteröity vain 10.

Tämän lienee tarkoitus osoittaa, kuinka hyvin uusi ulkomaalaislaki toimii. Todellisuudessa vähenemisen syy on selvä: ankkurilapsia ei tarvitse lähettää yhtä paljon kuin ennen, sillä uusi laki sallii aikuisten ja kokonaisten perheidenkin maahantulon entistä helpommin.

Ja tätä taas kansan suuri enemmistö ei hyväksyisi. Tuloksena jatkuvasta maahanmuutosta on se, että kansalaisten mitta tulee täyteen. Seurauksena on tällöin eripuraa ja väkivaltaisuutta, jota kukaan ei toivo. Saman lehden sivuilta löytyy myös toinen maahanmuuttoon liittyvä uutinen, joka tavallaan vahvistaa tätä johtopäätöstä. Sen mukaan 8-vuotias somalityttö paiskattiin junasta Espoon keskuksessa. Lähempien selvitysten mukaan kyseessä oli kuitenkin pelkkä tönäisy, jossa kukaan ei loukkaantunut.

Tapauksesta uutisoiminen ei ollut missään suhteessa jutun aiheeseen. Tuskin Hesari tekisi juttua siitä, että valkoihoista tönäistäisiin junassa. Helsingin Sanomat ei myöskään paheksu sitä, että muslimit tekevät naisille ympärileikkauksia syyllistyen siten sukupuolielinten silpomiseen.

Se, että Hesari nosti juuri tästä aiheesta suuren jutun, osoittaa, että lehti pyrkii syyllistämään suomalaisia ihmisiä maahanmuuttokritiikistä. Sama näkyy siinä itku- potku- ja raivarijournalismissa, jonka mukaisesti Hyysäri nosti uutisen pääkirjoituksensa aiheeksi ja jossa suomalaiset pyritään lavastamaan väkivaltaiseksi sekä monin tavoin epäilyttäväksi kansanryhmäksi. Ja kaikki tämä ilman, että tapaukselle on ainoatakaan todistajaa. Miksi suomalaisten syyllistämiseen ei puutu kukaan, vaikka kyseinen sosiaaliporno lietsoo väkivaltaan ja epäluuloihin suomalaisia kansanryhmiä kohtaan? Ilmeisesti siksi, että asioista päättää Suomessa Illman. Kun Hesarin jutun otsikkona oli ”Edes lapset eivät välty suomalaiselta rasismilta”, tämä voidaan kääntää muotoon: ”Edes suomalaiset eivät välty Hesarin omalta rasismilta”.

Väkivalta sinänsä on tietysti tuomittavaa. Hesarin jutun yhteydessä osapuolten etninen alkuperä mainittiin, mutta juuri koskaan sitä ei mainita, kun tekijä on somali tai muu ulkomaalaistaustainen. Esimerkiksi tämän Kaleva-lehden jutun mukaan Rovaniemellä turvapaikanhakijoina oleva kurdijoukkio ahdistelee rovaniemeläisnaisia rutiininomaisesti niin, että nämä ovat joutuneet rajoittamaan liikkumistaan julkisissa tiloissa ja pelkäävät tehdä rikosilmoitusta poliisille.

Journalistien ohjeet ja käytännöt kehottavat mainitsemaan etnisestä alkuperästä vain silloin, kun se on ”olennaista”. Tämä jättää tiedotusvälineiden omaan päätäntävaltaan sen, mikä on olennaista. Siten on vaara, että tietoa paisutellaan tai salataan yleisön kustannuksella, vaikka etnisen alkuperän kertomisesta voisi olla hyötyä myös rikollisten kiinnisaamisessa.