12. syyskuuta 2009

Viisaus ei asu heissä


Eduskunta kokoontui viime tiistaina syyskauden ensimmäiseen istuntoon. On kulunut vasta muutama päivä siitä, kun valtiovarainministeriön työryhmä, johon kuuluivat muiden muassa alivaltiosihteeri Martti Hetemäki ja professori Heikki Niskakangas, esitti valtiontalouden säästötoimena asuntolainojen verovähennysoikeuden poistamista.

Ei ole työryhmää, joka ei olisi tätä samaa esittänyt, ja joka kerta, kun se on tuotu poliitikkojen eteen, se on ammuttu alas. Niin kävi nytkin. Asuntolainojen korkomenojen verovähennysoikeus on tärkeä sosiaalinen tukimuoto ja suomalaisille lähes pyhä, sillä varsinkin ensimmäisen asunnon hankkija jos kuka on tuen tarpeessa.

Hallituspuolueet tekivät päivän hyvän työn myös säätämällä valtionyhtiöiden johtajien tulospalkkioille katon. Hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan ohjeen mukaan vuosittaisen tulospalkkion enimmäismäärä on 40 prosenttia palkkionsaajan peruspalkasta. Kannustimien vähimmäiskeston tulee olla kolme vuotta ja maksettava palkkio ei saa olla enempää kuin sata prosenttia johtajalle ohjelman kestoaikana maksetusta peruspalkasta. Lisäksi valtio ei hyväksy osakeoptioilla palkitsemista, ja osakepalkkioihin on liityttävä aitoa sitouttamista. Palkitsemisohjelmissa on oltava myös kohtuullistamis- ja takaisinperintämahdollisuus.

On tietenkin hyvä, että ahneudelle asetetaan jokin katto, mutta pomojen pitäisi hoitaa tehtävänsä jo pelkällä peruspalkallaan, kuten muidenkin. Sitä paitsi päätös tulee nyt liian myöhään.

Myös oppositiosta tulee ilahduttavaa viisautta. Kansanedustaja Esa Lahtela vaatii ulkomaalaisten marjastusta luvanvaraiseksi, sillä ulkomailta linja-autolasteittain tuodut marjanpoimijat käyttävät jokamiehenoikeutta Suomen metsissä väärin. Lahtelan mukaan kyseessä ovat ryöstöretket, kun kymmenet ulkomailta värvätyt poimijat tyhjentävät asutusten lähellä olevat marjamaat ja vievät maanomistajilta sekä lisätienestit että omien maidensa tuotot. Kansanedustajan tietoon tulleissa tapauksissa on tallattu puuntaimia ja roskattu taukopaikkoja.

Kuriin pitäisi saada tämäkin homma, ja mailla liikkuminen pitäisi tehdä maanomistajan luvan varaiseksi. Kun niin sanottuja jokamiehenoikeuksia aikoinaan säädettiin, lain laatijoiden silmissä kiilteli sosialistinen pilke. Hauskaa, että demari nyt peruu puolueensa työn tuloksia.

Edustajien tämänviikkoisista lätinöistä havaitaan, että viisaan maineen saa jo sillä, kun välttää tai peruu kaikkein suurimpia typeryyksiä ja ettei ainakaan itse tee niitä.