22. huhtikuuta 2009

Kopteri Punavuoren yllä


Ulkopoliittisessa keskustelussa pyörii propelli. Helikopteri on pörrännyt koko alkuviikon Helsingin keskustan yllä. Juuri siitä tietää, että joku tärkeäksi koettu jehu on taas kaupungissa. Suurten henkien läsnäolon huomaa myös maanpäällisen liikenteen sotkeutumisesta.

Minun kävelyreitilleni Isolta-Robalta Kolmelle sepälle osuu silloin tällöin autosaattueita. Tällä kertaa asialla oli Putinin paikan perinyt Venäjän presidentti Dmitri Medvedev, jonka vierailun antia Tarja Halonen ylisti kokousten jälkeen. Keskusteluissa ei ilmeisesti puhuttu Natosta.

Omasta mielestäni on hieman vaarallista, jos suhteet Venäjään muodostuvat liian hyviksi tai huonoiksi. En lainkaan ihmettele, miksi Halonen kiusaantui toimittajien kysymyksistä, löytyisikö valtiojohdolta halua rakennuttaa Medvedeville kesämökki Suomeen. Vieraan valtion päämiehillä kun ei yleisen diplomaattisen käytännön mukaan ole tapana pitää läänitystä toisessa valtiossa. Se osoittaisi lähinnä hallintasuhdetta: sitä, että olemme Venäjän siirtokunta.

Sen sijaan muihin venäläisten datsha-kysymyksiin on kyllä aihetta. Erään niistä esitti keskustan Markku Laukkanen, joka vaati venäläisten tontinostoja kuriin. Maakaupat eivät ole olleet suomalaisten ja venäläisten välillä vastavuoroisia, ja ilmiöön liittyy lisäksi rahanpesua. Siihen viittaaminen on kuitenkin puhetta aidan seipäästä, ja maahanmuutto-ongelma on periaatteellinen. Omasta mielestäni hallitsematon maahanmuutto on aina valloitusretki. Niinpä osto-oikeus pitäisi rajata koskemaan EU:n ja ETA-maiden kansalaisia sekä yrityksiä, ja niitäkin tarkoin ehdoin. Sitä paitsi vääryydellä hankittu Karjala on sellainen isompi tontti, jota Venäjä edelleen pitää hallussaan.

Muutoin Medvedev näyttää olevan hyvä tyyppi. Ilta-Sanomien mukaan hän jopa arvostaa internetissä leviävää sananvapautta. Eiköhän sitä saa käyttää siis näissäkin asioissa.