31. maaliskuuta 2009

Suomi sateenkaaren päässä


Juhannuksen jälkeen käynnistyvän gay pride -festivaaliviikon loppuhuipentuma siirtyy täksi vuodeksi Kaivopuistosta Finlandia-talon ja Oopperatalon väliseen Hesperianpuistoon, joka onkin Helsingin kauneimpia puistoja Töölönlahden rannassa kasvavine hopeapajuineen. Puistossa on hyvä tunnelma meren läheisyydestä johtuen, mutta laajenevan tilaisuuden mittasuhteisiin verrattuna se saattaa osoittautua pieneksi. Kaivari oli tarkoitukseen parempi.

Hienoa, että pride-juhlan tämän vuoden teemaksi valittiin ”suomalainen homokulttuuri”. Onkin jo aika nähdä suomalaiset homot juurillaan, sillä gay-kansan tilaisuuksiin on prestiisiä haettu turhan usein maailman turuilta ja toreilta, ikään kuin meillä ei olisi mitään omaa. Monet homoseksuaalit pitävät kuitenkin Suomea gay-kulttuurin pyhänä maana jo pelkästään Tom of Finlandin vuoksi. Tätä suomalaiset eivät ole itse koskaan ymmärtäneet – täysin syystä, sillä maamme on ilmastollisesti kurja, eikä mikään henkinen ulkona liikkuminen ole ollut täällä koskaan kovin suosittua.

Loistavaa on, että tänä vuonna ”kuvastossa ovat mukana sauna, makkara, karjalanpiirakka, haitarit ja kanteleet”, sillä ne muistuttavat, että Suomi on meidän yhtä paljon kuin muidenkin suomalaisten ja että me olemme osa Suomea. Tästä on kiittäminen niitä monia kansallismielisiä homoja ja lesboja, jotka ovat heränneet huomaamaan, kuinka tärkeä asia oma kotimaa todellakin on.