29. tammikuuta 2017

Trumpin käännytyspolitiikka ampuu alas kaksoiskansalaisuudet


Maahanmuuttoa ja monikulttuurisuutta puolustava propagandamedia on vastustanut äänekkäästi Donald Trumpin käyttöön ottamia rajoilta käännytyksiä, joilla estetään syyrialaisten ja eräiden muiden muslimienemmistöisten maiden kansalaisten pääsy Yhdysvaltoihin.

Esimerkiksi Helsingin Sanomat paheksuu uutta käytäntöä laajasti kirjoituksessa, jossa surraan, että Aalto-yliopiston viisi opiskelijaa eivät nyt pääsekään USA:han, kun he ovat Irakin kansalaisia ja kielto koskee myös kaksoiskansalaisia. Muuan kanadansuomalainen haukkuu menettelyä ”järjettömäksi”.

Trumpin määräämää käytäntöä on tervehdittävä iloiten, sillä se ohjaa myös eurooppalaisia ajattelemaan, keitä meillä on riveissämme ja mitä oikeastaan on tuo ”kaksoiskansalaisuus”.

Kaksoiskansalaisuus on käsitteestä alkaen ristiriitainen ilmiö. Ihminen ei voi olla samanaikaisesti ja ristiriidattomasti kahden erilaisen oikeusjärjestelmän alainen. Mitä suurempi ero oikeusjärjestelmillä on, sitä helpommin syntyy konflikteja.

Jos ja kun kaksoiskansalaiset synnyttävät Suomen ja Yhdysvaltojen välille diplomaattista kiistaa, syy ei ole Yhdysvaltain, joka päättää rajoittaa tiettyjen muiden maiden kansalaisten maahantuloa. Syy ei ole Suomenkaan. Konfliktin aiheuttavat nuo Suomeen muuttaneet ja Suomen kansalaisuuden saaneet, jolloin syyllisyys asiassa kuuluu aiheuttamisperiaatteen mukaisesti heille ja heidän lähtömailleen.

Maahanmuuttoa ja kaksoiskansalaisuuksien myöntämistä pitäisi rajoittaa huomattavasti myös Suomessa, sillä Suomen kansalaisuuden saaneet voivat toisen maan kansalaisuutensa vuoksi aiheuttaa Suomelle ja suomalaisille merkittäviäkin vahinkoja. Esimerkiksi Venäjältä Suomeen muuttaneet ja molempien maiden kaksoiskansalaiset ovat Venäjän lakien mukaan velvollisia auttamaan Venäjän turvallisuusviranomaisia (eli agentteja) kaksoiskansalaisuudesta riippumatta ja Venäjän kansalaisuutensa perusteella.

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö epäili taannoin kaksoiskansalaisuuksien myöntämisen järkevyyttä.

Trumpin käyttöön ottaman käännytyspolitiikan myötä Euroopan unionin harjoittaman lepsun maahanmuuttopolitiikan kultamunat kuoritaan. Millään itsenäisellä ja suvereenilla maalla ei ole velvollisuutta ottaa vastaan tulijoita terrorismia harjoittavista valtioista. Minkään itsenäisen ja suvereenin maan ei myöskään pitäisi myöntää ongelmallisiksi osoittautuneita kaksoiskansalaisuuksia, joita hyväkseen käyttäen pakolaiset ja turvapaikanhakijat ovat risteilleet ympäri maailmaa ja pelanneet kaksilla korteilla.

Tässä mielessä Trump antaa maailmalle selvän viestin: myös muiden valtioiden kannattaisi tarkemmin miettiä, kenelle ne luovuttavat kansalaisuuden ja kenelle eivät. Oikeus vieraan valtion kansalaisuuteen ei ole subjektiivinen oikeus niin kuin ei maahantulon oikeuskaan.

Järkiperusteet unohtavan Helsingin Sanomien kiljunta irakilaisten puolesta heikentää Suomen asemaa Yhdysvaltain näkökulmasta. Se myös laittaa suomalaisten oman pään pölkylle yhdessä irakilaisten kanssa.

Lehti yrittää oikeuttaa vaatimuksiaan kaivamalla esiin tapauksen, jossa maahantulo on evätty akateemisen yhteisön jäseniltä (Aalto-yliopiston jatko-opiskelijat) luoden sitä kautta mielikuvaa, että Yhdysvallat muka vastustaa ”tiedettä ja lukeneistoa”.

Suomalaisessa yliopistoyhteisössä kannattaisi vähentää opiskeluoikeuksien ja työpaikkojen avokätistä jakelua ulkomaalaisille, maahanmuuttajille ja pakolaisille sekä turvapaikanhakijoille. Yliopistojen puujumalaksi kohotetun internatsismin eli pakkokansainvälistämisen verukkeella ulkomaalaistaustaiset vievät opiskelupaikkoja suomalaisilta ja syövät suuren osan työpaikoistamme tässä verovaroin rahoitetussa yliopistolaitoksessamme, jonka resurssit kuuluisivat meille.