24. marraskuuta 2009

Bonusta ripittäytyville rikollisille


Kokoomuksen varapuheenjohtaja Sampsa Kataja ilmoitti viikonloppuna tukevansa suunnitelmaa, jonka mukaan rikoksen tunnustajille määrättäisiin pienemmät tuomiot. Kun Euroopan ihmisoikeustuomioistuin nikottelee suomalaisten oikeuskäsittelyjen pituudesta, niin kokoomus katsoo, että ongelma voitaisiin ratkaista puristamalla epäillyistä tunnustus, jolloin syyllisyyttä koskeviin käsittelyihin ei kuluisi aikaa.

Tämä johtaisi kuitenkin kaupankäyntiin syyllisyydestä Yhdysvaltain malliin, mikä ei nähdäkseni sovi eurooppalaiseen oikeusfilosofiaan. Tapauksessa, jossa ihminen on syytön, mutta hänet tultaisiin tuomitsemaan joka tapauksessa, hänen kannattaisi tunnustaa syyttömänä, koska siten hän saisi pienennettyä rangaistustaan. Malli ohjaisi siis syylliseksi tekeytymiseen, mikä ei ole oikeudenkäyntien tarkoitus.

Esimerkiksi maahanmuuttokriitikoita ja lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä epäiltyjä pidetään aina automaattisesti syyllisinä, ja heille huudetaan karmivia tuomioita. Niinpä heidät tuomitaan aina, ovatpa he tehneet hyvää tai pahaa. Tämän tietäen heille tulisi houkutus tunnustaa kuulustelujen aikana syyllistyneensä ihan mihin vain, jotta he voisivat alentaa rangaistuksiaan. Lopulta he menisivät itkusta kiittäen tunnustamaan vaikka eivät olisi olleet mailla halmeilla rikosta tehtäessä.

Käytäntöä voisi puolustella säästöillä. Mutta samalla logiikalla myös vankeustuomioita voitaisiin lyhentää vain siksi, että vankeusrangaistus tarjoaa tuomitulle majoituksen, ruoan ja täysihoidon valtion puolesta. Tämän välttämiseen uusi malli varmaan myös tähtää: kun tunnustajat eivät pääsisi enää vankilaan nautiskelemaan vaan saisivat pelkkiä sakkoja, monien elämänolot heikentyisivät kireässä asuntotilanteessa.

Tunnustamista suosiva malli saattaisi jopa ohjata rikollisuuteen, kun rikosta tahallisesti suunnitteleva ja sen joka tapauksessa tekevä pääsisi entistä pienemmällä rangaistuksella. Logiikka olisi, että kannattaa rötöstellä, kun poliisiltakin saa bonusta menemällä tunnustamaan jo kuulusteluissa.

Rehellisyys todellakin palkitaan, kunhan on vilpittömästi rikollinen.