3. marraskuuta 2009

Monikulttuurinen Lista


Länsimaiden musiikkikulttuuria valitetaan usein yksipuoliseksi ja jytäpainotteiseksi. Esimerkiksi radioiden ja musiikkitelevisioiden soittolistat ovat puhtaasti angloamerikkalaisia omassa kaupallisuudessaan. Vaihtoehdoksi ja vastapainoksi on hyvä luoda näköaloja etniseltä alkuperältään vaihtoehtoiseen, niin sanottuun maailmanmusiikkiin.

Olen koonnut tähän listan länsimaisen kulttuurin ulkopuolisista musiikkivideosuosikeistani. Joukossa on jopa muutamia hittejä. Ja mikä parasta, videoiden avulla voi opetella vaikka kurdin kieltä! Kuvatallenteissa on myös suomenkieliset tekstitykset kuulovammaisia varten.

Etnisen musiikin menestyksen aloitti syyrialaisen kurdin, Mihemmedin, hieno biisi Niilin hanhet, josta tuli suomalaisten suursuosikki rikkoessaan miljoonan katsojan rajan YouTubessa. Kunnia asiasta kuuluu osaksi artistin suomalaiselle promoottorille, nimimerkki TheKassitukselle, joka taitavana kotouttajana laati videoteokseen suomenkieliset tekstitykset.

Mihemmed tunnetaan kotimaassaan häälaulujen tulkitsijana, eikä hän ole jäänyt yhden hitin ihmeeksi Suomessakaan, jossa menestystä jatkoi pohjoista ulottuvuutta puhutteleva Eskimolaulu.

Laitan Mihemmediltä vielä pari tulevaisuuden hittiä: teemoiltaan rennomman ja vapautuneemman Mursuvaaran sekä raidan nimeltä Lakana, josta voi aistia yhteiskunnallista sanomaa. Sanat puhuttelevat suomalaisten herkimpiä tuntoja alusta alkaen.

Kuten monet jo tietävätkin, olen väläyttänyt silloin tällöin gay-korttia kirjoituksissani. En tee poikkeusta nytkään. Eräs suosikeistani on Terojen koettelemus, joka miellyttää minua paitsi esiintyjien vahvalla eläytymisellä myös erinomaisella kameratyöllä. Road movie -tyylisestä videosta kannattaa panna merkille hienot panoraamakuvat Jeepin pomppiessa horisonttiin. – Aitoa iloa, jota kohtaan on helppo tuntea myötäiloa! Samaan genreen kuuluu Japanin Kirkana tunnetun Kein Lollin vei.

Kei on antanut kaikkensa biisissään Ghetto man, joka kertoo vähemmistökansalaisen rooliin sopeutumisen vaikeudesta. Myös poliittisen eliitin kaksinaismoralismia peilaava Ne mustaa kenkii tuntuu tulevan sisältä, aivan samoin kuin teemaa jatkava Kenkiin.

Japanilainen Kei on onnistunut orientaalisen ääniperinteen haastavuudesta huolimatta ylittämään kulttuurimuureja löytäessään kosketuskohtia idän ja lännen välille formulamaailmasta. Ajankohtaisessa biisissään Kimil' on Corolla Kei pyrkii hyödyntämään huhuja, joiden mukaan Ferrarilta potkut saanut Räikkönen olisi päätymässä ensi kaudeksi Toyotalle.

Keillä on onkin esittäjänä ja biisintekijänä poikkeuksellisen rikas ajatusmaailma, jonka alitajuisesta symboliikasta hän etsii aiheet lauluihinsa. Eräs väkevimmistä on meidänkin poliittisissa ympyröissämme sivuttu raiskausteema, jonka kipeää aihepiiriä Kei käsittelee estottomasti laulussaan Just a Raper.

Naisnäkökulman saamiseksi laitan tähän väliin viikon nousijan, Haifa Wahbyn househitin Kullimuna, jossa on aineksia vaikka klubiklassikoksi. Sanoitukseltaan suorasukainen teos on suosittu myös nuorison keskuudessa, ja menestystä on edistänyt Parental Advisory -leima. Löylyä tupaan lisää lähiulkomailta tulevan J.M.K.E:n Panemme punkkii.

Viikon hitaaksi voin suositella Muhammedin biisiä Kuivasieniä, joka parantanee ruvet penseimmän, nihkeimmän ja ynseimmänkin kuulijan korvista.

Kun Kuivasieniä on tullut kuunnelluksi, laittaisin soimaan biisin Sedän meriretki, joka vie matkalle Arabian samettiselle merelle. Samaan sarjaan kuuluu vielä Muhammedin Hajusavua.

Fiilistelyillan voi päättää artistin nimeltä Poski esittämään lauluun Tartu käteen.