15. huhtikuuta 2010

Kiljuhanhet lensivät rajojen yli


Hahaa! Ei ehtinyt kulua kuin pari päivää siitä, kun kirjoitin virka- ja tiedematkailun leväperäisyydestä: poliitikkojen palkintoreissuista ja tieteilijöiden huvimatkustuksesta.

Sitten kuvaan ilmestyi Kimmo ”kiljuhanhet lentävät rajojen yli” Kiljusen matkarahoitussoppa! Ikään kuin kirjoitukseni tiedepoliittisen luonteen verifioimiseksi Kiljunen oli hengaillut matkallaan myös vasemmistoliittolaisen seksitutkija Anna Kontulan kanssa, joka kertoi olleensa Kaukoidässä keräämässä aineistoa maahanmuuttoa koskevaan kirjoitteluunsa. Pitihän se arvata, että ”eettisellä asialla” siellä oltiin. Maahanmuutto näyttää nimittäin oikeuttavan nykyään minkä tahansa julkisten varojen tuhlauksen.

Nyt Kiljunen selittää, että hän maksaa kyllä tuhansien eurojen matkansa itse tai ainakin korvaa useiden satojen hintaiset välilennot, jotka veivät perille huvimatkan ”yksityiseen osaan”. Se, että palauttaa saaliin tai sopivan osan siitä, ei kuitenkaan tarkoita, ettei varkautta olisi tapahtunut. Vai saako pankkirosvo tekonsa anteeksi, kun palauttaa rahansa korkoineen?

Yhtä kaikki: poliitikkojen ja virkamiesten luksusmatkailu on väärin tilanteessa, jossa puolet helsinkiläisistä miettii, riittävätkö rahat liikennelaitoksen matkakorttiin. Valtionhallinnon tehostamistoimet voisi aloittaa matkustuksen karsimisesta ja siitä, että myös yliopistoväki pantaisiin maksamaan tyhjänpäiväiset seminaari- ja sightseeing-reissunsa omasta pussistaan.

Kun Sauli Niinistökin laukaisee, että ”nyt tuli loppu, kansanedustajat”, luonteva kysymys on, mikä tämän maan herrat ja rouvat vielä perii.