6. helmikuuta 2009

Rauchen verboten!


Kiitän sosiaali- ja terveysministeriötä tupakointikieltojen laajentamisesta julkisissa tiloissa, mutta toisaalta kannatan myös yksilön oikeuksien ja sananvapauden pitämistä raittiina. Siksi vastustan asiaan liittyvää poliittisen korrektiuden tavoittelua.

Valmisteilla olevaa tupakkalain muutosta myötäillen monet viestimet ovat jo nyt ottamassa käyttöön tupakkakuvien esityskiellon. Tupakoivan Ville Valon kuvalla varustettu Hesarin juttu kertoo, että lainrikkomuksen maksimirangaistukseksi on suunniteltu kahta vuotta vankeutta! TV-lähetyksissä puolestaan ei ole saanut tupakoida vuosikausiin edes Jörn Donner tai Andy McCoy, vaikka molemmat näyttävät suorastaan alastomilta ilman sormien välissä savuavaa tupakkaa.

Kun Leif Salmén syytti Perussuomalaisia ”sameissa vesissä kalastelusta” (josta tuli lentävä lause julkiseen sanaan vähäksi ajaksi), niin Svenska litteratursällskapet palkitsi hänet tästä hyvästä 35 000 euron Karl Emil Tollanderin palkinnolla. (Siinä näette, miten paljon paremmin ruotsinkieliset kirjailijat tulevat toimeen, kun summa jättää taakseen Finlandia-palkinnonkin.) Ja Helsingin Sanomat puolestaan kuvittaa tämän asiasta kertovan nettijuttunsa Leif Salménin tupakointikuvalla, vaikka menettely rikkoo räikeästi tupakointikuvien tekeillä olevaa esityskieltoa! On siis tärkeää olla poliittisesti korrektilla tavalla poliittisesti korrekti. Jos on poliittisesti korrekti poliittisesti epäkorrektilla tavalla, sitä ei sulateta.

Samaan aikaan urheilumaailmassa esitetty piiputtelukuva toi uimari Michael Phelpsille kolmen kuukauden kilpailukiellon (tosin piipussa kärysi lehtitietojen mukaan muuta rehua kuin tupakkaa – tässä tapauksessa marihuanaa). Ja eilen Runeberg-palkinnolla laakeroitu Finlandia-voittaja Sofi Oksanen suorastaan rehenteli MTV3:n uutisille, kuinka hyvää ja suositeltavaa tupakointi on:

”Tupakka on kaikista päihteistä minulle se ykkönen. Mielestäni tupakka on jopa hyvä vaihtoehto verrattuna siihen, mitä kaikkia muita paheita ihmisillä on. Se on päihde, joka ei vaikuta muuhun suorituskykyyn juuri lainkaan. Enkä ole koskaan kuullut, että kukaan olisi saanut aikaiseksi perheväkivaltadraamaa tupakan seurauksena.”

En tiedä, onko näin, mutta Sofi kuitenkin saman jutun mukaan lasautti erästä kansanedustajaa päähän ravintolassa.

Kummallista, mitä kaikkea tässä maassa saakaan tehdä, kunhan on oikeaa puoluetta, nainen tai muuten vain kaiken arvostelun ulkopuolella.