19. kesäkuuta 2009

Jos Prideen haluat mennä nyt...


...niin takuulla yllätyt. Helsingin seudun Seta ry tempaisee ja järjestää gay pride -festivaalinsa tänä vuonna Suomi-teeman ympärille. Niin sanotut vapautuspäivät alkavat heti juhannuksen jälkeisenä maanantaina ja kestävät koko viikon päättyen lauantaina järjestettävään kulkueeseen, puistojuhlaan ja pääjuhlaan. Tapahtuman internet-sivut löytyvät tästä. Tapahtumissa ja tilaisuuksissa voi tavata hyvinkin erilaisia homoja, lesboja ja muita seksuaalivähemmistöihin kuuluvia.

Entä minkä vuoksi teemaksi valittiin suomalaisuus? Järjestelytoimikunta kirjoittaa tapahtuman kotisivuilla muun muassa seuraavasti: ”Voiko hlbt-väki olla ylpeä suomalaisuudestaan, jos kerta toisensa jälkeen annetaan ymmärtää, etteivät suomalaisuus ja heteronormista poikkeava identiteetti yksinkertaisesti sovi yhteen?”

Suomi-teemalla koetetaan siis hälventää niitä ennakkoluuloja, joiden mukaan homot eivät ole isänmaallisia ihmisiä. Esimerkiksi Mannerheimia koskien on ollut ”mahdoton yhtälö, jos suurimmaksi suomalaiseksi julistettu kansallinen sankari olisi ollut homoseksuaali. [...] Kuitenkin univormuja kantavat, miesporukoissa viihtyvät, korostetun maskuliiniset miehet eivät voi olla viemättä ajatuksia Tom of Finlandin maailmaan.”

Näillä asioilla onkin itse asiassa paljon yhteistä, aivan kuten olen analysoinut teoksessani *mainostusta* Enkelirakkaus – Filosofia ja uskonto homoseksuaalisuutena. Kirjaa on edelleen saatavana esimerkiksi tästä. Vapautuspäivillä pääsee näkemään gay-kulttuuria laidasta laitaan: harmittomista, marjoja poimivista homokarhuista fairy tale -pissiksiin. Tapahtuman käyttäytymisetiketissä todetaan, että ”jokaisessa matkakohteessa on syytä käyttäytyä kohdekulttuuria kunnioittavin tavoin” (keitään muitakaan dissaamatta).

Suomi-teeman valinnalla vapautuspäivien aiheeksi haluttaneen kertoa myös siitä, että seksuaalivähemmistöt ovat kyllästyneet a) itkupillimäiseen valitteluun, b) ”ulkopuolisuuden” tuottamiin väristyksiin ja c) viranomaistahojen luomiin syrjintähierarkioihin, joiden puitteissa etnisten vähemmistöjen asiat tunnustetaan tärkeiksi mutta joilla sorretaan monia kantaväestöön kuuluvia. Tarkoitus ei ole toisaalta korostaa kansallismielisyyttä, eivätkä nämä ole mitkään poikkeukselliset vapautuspäivät. Sen sijaan kyseessä ovat aivan tavalliset vapautuspäivät. Pois, pois siis Pariisit; nyt on eleganttia olla suomalainen. Koodi on seuraava:

Kulkueessa

Suomalainen sisu – Anna sen näkyä!
Ole ylpeä itsestäsi ja juuristasi.
Homo-Suomi kuuluu kaikille - Pidä hauskaa!
Etiketinmukainen selviytymispakkaus
Pullo kirkasta VETTÄ
Sateenvarjo tai Reima-sadetakki
Pieni viltti
Naposteltavaa kuten karjalanpiirakoita ja mansikoita
Aurinkorasvaa tai peittävä Jussi-paita
Suomi-lippalakki tai aurinkolasit
Mukavat kengät kuten Reinot, Karhu-lenkkarit tai aidot Nokian Kontiot
Tyylikkyydestään huolimatta emme suosittele tuohivirsuja.

Aloitteen tekeminen

Homo-Suomessa voi turvautua seuraaviin iskurepliikkeihin.

”Mieleni minun tekevi, aivoni ajattelevi, lähtetkö kanssani laulamahan?”
”Saanko maistaa piirakkaasi?”
”Leivotaanko yhdessä pipareita ensi jouluna?”
”Hienot Reinot sulla?”
”Pistetäänkö meidän Ainot vierekkäin mun eteiseen?”
”Saanko kantaa sua sunnuntaina homokannossa?”

Ohjelmassa on muun muassa suomalaiskansallista makkaranpaistoa ja saunomista, ja sään salliessa voi ottaa aurinkoa esimerkiksi perintöraanun päällä – ilman parodian häivää. Kaupunkikulkue lähtee kello 12 Senaatintorilta kohti Hakasalmen puistoa. Pääjuhlan pääesiintyjiin kuuluu muiden muassa lihaksillaan häikäisevä Kike Elomaa!

Nyt vain rauhallista juhannusta, jotta jaksatte juhlia vielä seuraavankin viikon.