7. joulukuuta 2016

Kuuba: kaikkien aikojen punavihreä kupla


Kun kauppa-alus Vrouw Marian hylky löydettiin muutama vuosi sitten Itämeren pohjasta, sitä kutsuttiin 1700-luvun lopun esineistöä hyvin säilyttäneeksi aikakapseliksi. Samaan tapaan myös Kuuban kansantasavaltaa voidaan luonnehtia Yhdysvaltain rannikolle uponneeksi lentotukialukseksi, joka säilyttää 1950-luvun esineistöä ja todellisuutta.

Tätä museososialismia tuskin murskaa edes parin viikon takainen Fidel Castron kuolema. Liekö saanut sätkyn kansallismielisen Donald Trumpin valinnasta presidentiksi? Obaman kaudella Yhdysvaltain ja Kuuban välillä vallinnut kauppasaarto oli saatu puretuksi ja jäissä olleet suhteet sulamisen alkuun.

Työläisten viimeinen paratiisi Kuuba todistaa elävästi sen, että sosialismin periaatteet ovat syvästi ihmisluonnon vastaisia. Jos ihmisiltä kielletään vapaa kilpailu, oman edun tavoittelu ja omistusoikeus, se johtaa välittömästi kaiken yritteliäisyyden kuolioon ja sitä kautta yhteiskunnallisen kehityksen halvaantumiseen.

Näin on käynyt Kuubassa, jonka kaupunkimaisemat ovat kuin ”Paluu tulevaisuuteen” -elokuvan lavasteista. Kaduilla lipuu 1940- ja 1950-luvulla valmistettuja Chevroleteja, Oldsmobileja ja Cadillaceja, jotka valtio tosin pakkolunasti vallankumouksen jälkeen. Neuvostoliitosta tuotiin Ladoja ja Meksikosta Volkswagen Kuplia, jotka sopivat kuvaan sikäli, että myös niillä on historiansa tiettyjen totalitarismien ajoneuvoina.

Eräs populistiseksi sanottu TV-kanava on alkanut tuottaa ohjelmasarjaa nimeltä ”Kuuban amerikanraudat”, jossa sosialismin iskurityöläiset taistelevat imperialistisen ja sodanhimoisen Lännen tuottamien autojen pitämiseksi ajokuntoisina. Tämä ohjelmapoliittinen erikoisuuksien tavoittelu on yhtä keinotekoista kuin Hollywood-tähti Morgan Freemanin halu tyydyttää pervertikkoja tuottamalla Music Televisionille ”16 and pregnant” -ohjelmaa, jossa mässäillään teineille sattuneilla vahingoilla.

Liberalismi on joka tapauksessa parempi vaihtoehto kuin totalitaristinen kommunismi, joka myy itsensä maailmalle raaka-aineina ja puolivalmisteina, sikareina ja sokeriruokona. Kuuba on kaikkien aikojen punavihreä kupla sikäli, että se on reaalisosialismin todellinen ilmentymä. Poliittinen järjestelmä vastaa purppuran sävyistä ja luonnonolot vehreydestä. Säilyttämisen arvoisia Kuubassa ovat turismin aiheuttamalta kulttuurieroosiolta pelastuneet valkoiset hiekkarannat, jotka maahan virtaava massamatkailu todennäköisesti pian turmelee.