10. heinäkuuta 2025

Kiinalainen juttu: Temu ohitti brändimarkkinoinnin ja antoi kansalle halvat hinnat – sitten EU pillastui

Eurooppalaiset ovat innostuneet kiinalaisesta verkkokaupasta Temusta, joka myy käyttökelpoisia tuotteita ilman brändejä suoraan tehtaanmyymälöistä. Samalla konseptilla toimii myös kiinalainen AliExpress

Tavara on joissain tapauksissa suorastaan samaa kuin brändien alla kaupiteltava kivijalkakauppojen tai verkkokauppojen tavara.

Temusta voi tilata esimerkiksi partakoneenteriä hinnoilla, jotka ovat noin viidesosan markkinadominanssia harjoittavan Gilletten hinnoista, ja tuotteet eivät juuri poikkea brändivalmisteista. Temussa kaupiteltava tavara saattaa olla peräisin jopa samalta tuotantolinjalta.

Kaikkialla, missä jokin bisnes toimii hyvin ja on kansalaisten parhaaksi, tulee ennen pitkää väliin viranomainen ja viheltää pelin poikki.

Tässä tapauksessa keskeyttävä viranomainen on EU, joka pyrkii rajoittamaan tuontia kiinalaisista verkkokaupoista turvallisuusargumentilla. Sen mukaan Temussa kaupiteltavat tavarat ovat joissakin tapauksissa osoittautuneet (muka) vaarallisiksi, kun ne eivät täytä CE-sertifikaatteja.

Aivan hiljattain EU alkoi pystyttää omalaatuisia tuontitullejaan Temusta tulevalle tavaralle ”pienpakettien käsittelymaksujen” muodossa. 

Ne, jotka haluavat taata turvallisuutemme, ovat yleensä samoja, jotka haluavat riistää pois meidän vapautemme – ja tietenkin myös rahamme.

Turvattomuus ei ole nähdäkseni mikään ongelma Temusta tilaamiselle eikä kaupiteltavien tavaroiden käyttämiselle. Edes takuuasioissa ei ole ollut ongelmia. Aina tuotteita ei tarvitse myöskään palauttaa, jos niissä ilmenee jotakin vikaa, vaan rahat saa takaisin Temulta pikavauhtia. Temu todellakin toimii lupaustensa mukaisesti!

Myös kuluttajajärjestöt ovat toimineet kuluttajien etujen vastaisesti ryhtyessään pulisemaan ”tuoteturvallisuuden” puolesta. On vaikea kuvitella ketään niin retardia tilaajaa, joka pystyisi vahingoittamaan itseään Temun pehmoleluilla, vai pitäisikö koko kansakunta julistaa holhouksen alaiseksi?

Toinen argumentti (turvakahleiden kalistelun ohella) on Temua vastaan käydyssä sodassa ollut tietenkin ilmastoargumentti. Sitä on käyttänyt etupäässä media.

Esimerkiksi Helsingin Sanomissa murehdittiin, että Temu kuolettaa kiertotalouden ja Temusta tilaaminen on ilmastoa kohtaan epäystävällistä, kun kuljetukset Kiinasta aiheuttavat hiilidioksidipäästöjä!

Sillä tavoin ajateltaessa ei ole huomattu, että hiilidioksidipäästöt ovat samat, kulkeepa tavara Kiinasta Eurooppaan ja muualle maailmaan brändittömänä tai brändien kautta; valtaosa kaikesta Temu-tavaraa vastaavasta brändituotteesta kun valmistetaan Kiinassa.

Voi olla, että bränditavara tekee pitemmän reitin kulkiessaan välikäsien kautta ja on siten ympäristöä kohtaan haitallisempaa. Joka tapauksessa se on monta kertaa kalliimpaa.

Temua vastustetaan vain yhdestä syystä: se on lyönyt lekalla brändivalmistajien ja -kauppojen rahakoneita.

EU ja valtavirran media ovat Temua vastaan suuntaamassaan ajojahdissa brändivalmistuttajien ja perinteisten kauppojen asialla. Molemmat ajavat välistä vetäjien ja kiskureiden asioita kuluttajia vastaan ja kamppailevat kuluttajien yleisiä vapauksia vastaan.

Temu on huolehtinut myös ympäristöstä hyvin. Temu jopa istuttaa puita ja sertifioi tavaroita. 

Palvelu on verkon chatissä henkilökohtaista ja erittäin nopeaa toisin kuin monissa muissa verkkokaupoissa, joista vastataan laiskasti tai ei ollenkaan. Tilatessani kerran polkupyörän osia minulle vastattiin jopa sunnuntai-iltana, ja asiakaspalvelu kirjoitti ryhtyvänsä toimeen heti maanantaina saavuttuaan työhön, eikä vastaaja ollut AI.

Tavara oli lopulta erittäin hyvää.

Osa Temun toimittamista tuotteista on kyllä ollut perin huonoja. 

Kokeeksi tilaamastani älykellosta, joka maksoi huimat 18,83 euroa, oli näyttö heti paketista otettaessa sökönä ja vahvasti pikselöitynyt, ja osa näytöstä oli pimeänä. Tämä ei tietenkään tarkoita, että kaikki tuotteet olisivat viallisia.

Temu kuitenkin palautti koko kauppasumman heti, eikä tuotetta tarvinnut edes toimittaa takaisin.

Toinen tapaus oli, kun tilasin ulkoisen CD/DVD-aseman Temusta. Tuote oli siististi pakattu ja ulkoisesti moitteeton. Se ei kuitenkaan toiminut lainkaan. Temu palautti kauppasumman heti ja mukisematta, eikä tätäkään tuotetta tarvinnut palauttaa.

Syykin lienee selvä. Kun avasin laitteen sitä tutkiakseni, sisältä paljastui vuoden 2009 levyasema, joka ilmeisesti on purettu jostakin aiemmasta laitteesta ja laitettu kiertoon upouusissa kuorissa. Ainakaan kierrätyksen laiminlyömisestä Temua ei voi moittia! 

Upea uusi levykeasema Temusta.

Sisältä paljastui vuoden 2009 toimimaton rakkine.

Temusta ei siis kannata tilata juuri mitään korkeatasoista elektroniikkaa, mutta tavanomaisten kotitaloustavaroiden, kuten partakoneenterien, työkalujen ja muiden vastaavien esineiden toimittamisessa se on lyömätön. Ja siksi vaarallinen länsimaisille kiskurikaupoille ja valmistuttajille.

Temun menestyksessä on kyse brändimarkkinoinnin kuolinkouristuksista.

Olen julistanut brändimarkkinoinnin loppua jo pitkään. 

Kun kuluttajien juorut ja palautteet alkoivat levitä verkossa, syntyi tietoinen kuluttaja. Sille ei ole niinkään tärkeää, mitä pikkupöksyjen vyötäröllä lukee, kuin se, että tuote ylipäänsä on käyttökelpoinen ja näyttää hyvältä.

Näin on syntynyt tilaa myös uusille brändeille, ja paikkaansa pitää filosofi-esseisti Jean Baudrillardin toteamus, että jälkimodernissa kulttuurissa vanhatkin brändit voivat herätä uudestaan henkiin.

Esimerkin siitä tarjoaa vaikkapa brittiläinen automerkki MG, joka oli vuosikymmenten ajan varjojen mailla mutta jonka kiinalainen yritys osti ja tuotteisti markkinoille osana sähköautoiluun liittyvää paradigmanmuutosta, vieläpä kohtuulliseen hintaan.

Ei kannata myöskään pyörittää tuulikoneita Ariel-mainoksissa, kun Lidlin oma brändimarkkinoimaton pesuaine voittaa testit ja saa verkkoinfluensserien suosion.

Tietoisen kuluttajan syntyminen on mitätöinyt brändimarkkinoinnin ja tehnyt mainostamisesta turhan portaan tuotantoketjuun. Kuitenkin siihen kaadetaan miljardeittain rahaa myös Suomessa, vaikka kuluttajat tekevät ostopäätöksiään muilla kuin tuotemerkkeihin liittyvillä perusteilla.

Temun menestys on osa tätä muutosta. 

EU osoittaa oman epädemokraattisuutensa vastustamalla tuota muutosta ja asettumalla poikkiteloin moottoritielle.

Kunpa Trumpin alulle panema tullihulluttelu ei leviäisi koskemaan EU:n ja Kiinan suhteita.