5. kesäkuuta 2008

Kohti Juhannustansseja


Tampereen käräjäoikeus tuomitsi Seppo Lehdon odotetusti rangaistukseen törkeistä kunnianloukkauksista. Tämä ei ollut yllätys, sillä käräjäoikeudet ottavat ja antavat päätöksensä suoraan valtionsyyttäjä Mika Illmanin kädestä. Sen sijaan prosessin yksipuolisuus ja rangaistuksen ankaruus saattavat oikeuden päätöksen kyseenalaiseksi. Illman ei nostanut syytettä Perussuomalaisen puolueen ehdokkaan ja Suomen Sisun puheenjohtajan, Teemu Lahtisen, puolesta, vaikka Lehto oli kirjoittanut myös hänen nimiinsä samanlaisen väärennetyn blogin kuin muidenkin. Toiseksi, Illman ja käräjäoikeus saattoivat ensimmäistä kertaa jonkun ihmisen kaltereiden taakse pelkistä sanoista.

Aikana, jolloin rattijuoppoudesta selviää sakoilla ja raiskauksesta ehdollisella, eikä tapon yrityksestäkään tule kuin päiväsakkoja, oikeus on vaarassa tehdä itsensä naurettavaksi ryhtymällä lähettämään linnan noita viimeisiä kylähulluja. Jos Lehto on esittänyt performanssinsa huumorimielessä, kyse on parodiasta, joka lähestyy taidetta omassa yliampuvuudessaan. Jos taas Lehto on ollut tosissaan, kyse on hänen henkisestä tasapainottomuudestaan.

Yhtä kaikki, kahden vuoden ja neljän kuukauden vankeustuomio on kohtuuton teon motiiveihin ja vakavuuteen nähden, sillä yksikään hänen tuotoksistaan ei ole ollut uskottava, eikä niitä siten ole voitu pitää kenenkään ihmisen itse tekeminä. Huomiota herättävää on, että lehti mainitsee Lehdon kirjoitusten kohteena olleen useita virkamiehiä, mutta syytettä ei nostettu sellaisen kansalaisen puolesta, jonka pitäisi nauttia laajempaa yksityisyydensuojaa kuin virkamiesten. Syynä lienee Lahtisen perussuomalaisuus, joka ei Illmanin mielestä nauti samanlaista yhdenvertaisuutta kuin virkamiehet itse.

Poliittisten tuomioiden aiheuttaman ongelman ydin paljastuu, jos niitä verrataan muutamiin muihin ajankohtaisiin tapahtumiin. Nämä jäävät vaille juridista tuomiota, ja asiat kuitataan pelkiksi poliittisen legitimaation ongelmiksi, vaikka juuri ne ovat juridista oikeutusta ensisijaisempia ja tärkeämpiä. Sinänsä harmiton huutelija pantiin nyt linnaan, mutta Kehittyvien Maakuntien Suomen tuella istuvat poliitikot saavat jatkaa toimintaansa ilman mitään seurauksia. Ja juhannustanssit jatkuvat.