30. kesäkuuta 2017

Totuuden sanomisen hinta: 50 miljoonaa euroa


Yleisradion uutiset kertoivat tänään, että Saksan hallitus on hyväksynyt lain, joka velvoittaa poistamaan internetistä ”vihapuheeksi” luokiteltavat sisällöt vuorokauden sisällä aineiston julkaisemisesta. Määräyksen rikkomisesta voi operaattoria odottaa jopa 50 miljoonan euron sakko.

Kalliiksi käy yhteiskunnallisten totuuksien esittäminen ja vaativaksi valheiden ylläpito. Nyt se kuitenkin tiedetään, siis totuuden arvo: 50 miljoonaa euroa!

Toinen vaihtoehto on ajatella, että euron kurssi on painunut yhtä alas kuin Saksan markan arvo 1920-luvun lama-aikana, jolloin leivästäkin joutui pulittamaan kymmeniä miljoonia.

Hullunkurisinta asiassa on tapa, jolla Saksan liittopäivät koettaa kynsin hampain estää maahanmuuttoa vastustavien mielipiteiden esittämisen vihapuhe- ja rasismileimojen varjolla. Samaan aikaan Angela Merkel kätilöi maahan satoja tuhansia haittamaahanmuuttajia, ”jotta rasismi ja natsismi eivät lisääntyisi”.

Typerimpienkin poliitikkojen pitäisi ymmärtää, että yhteiskunnalliset ihanteet eivät muutu tosiasioiksi syöttämällä niitä yhteiskunnan koneistoon. Mitkään toiveet eivät toteudu yhteiskunnallisessa prosessissa sellaisinaan vaan perin juurin muuntuneina. Niinpä myöskään maahanmuuttaja-armeijoiden perään lähetetyt suvaitsevuuden toivomukset eivät välttämättä johda siihen, että kantaväestöt hyväksyisivät tämän EU:sta satelevan ripityksen. Yleensä käy aivan päinvastoin.

Turhia ovat kritiikin tukahduttamisen yritykset. Näyttöä sensuurihankkeen epätoivoisuudesta antaa uhkaavan sakkorangaistuksen suuruus, joka on kuin Orwellin romaanista. Ja kaikki tämä tietenkin tilanteessa, jossa ”vihapuheen” ja ”rasismin” määritelmät on jätetty täysin auki mahdollistaen periaatteessa minkä tahansa sellaisen aineiston riipimisen pois nettilangoilta, joka ei ole EU-eliitin poliittisten näkemysten mukaista.