17. huhtikuuta 2009

Päivän Thors


Kokoomus on sytyttänyt valot maahanmuuttokeskusten eteiseen. Puolueen pitkäaikainen spokesman Ben Zyskowicz arvosteli eilen Astrid Thorsia maahanmuuttopolitiikan huonosta hoidosta ja nimesi syyksi ministerin ja hänen virkamiestensä ”asenneongelman”. Se, että hallituspuolueen jäsen vaatii hallitusta toteuttamaan hallituksen linjauksia, merkitsee kuitenkin käytännössä samaa kuin oppositiojohtaja vaatisi hallitusta myöntämään hallituspolitiikan epäonnistuneen.

Vaatimus, että turvapaikkahakemusten käsittelyaikoja pitäisi ”lyhentää”, on tavanomaista poliittista retoriikkaa, sillä hitaushan on byrokratian ominaisuus, jota ilman ei ole byrokratiaa lainkaan. Sen sijaan seuraavaa kokoomusedustajan kannanottoa voi jo tervehtiä iloiten: Zyskowicz ei nimittäin halua Suomeen pulmia, joita naapurimaissa on esiintynyt turvapaikkapolitiikan ”karattua käsistä” ja ”kotouttamisen epäonnistuttua”. Hänen mukaansa ”[m]e emme halua lähiöitä, joissa mellakoidaan tai joissa aiheutetaan huomattavia ongelmia”. Ja halutessaan Suomi voi vielä estää ”ongelmien kärjistymisen”. Tämä onkin tervetullutta puhetta maahanmuuttajien jälkeläiseltä, jonka jäsenkirjassa lukee ”Kansallinen Kokoomus”.

Zyskowiczin kannanotossa kajastelevat myös lähestyvät europarlamenttivaalit. Puolue koettanee kerätä uskottavuutta laittamalla valtoimenaan vellonutta maahanmuuttopolitiikkaa kuriin. Sen sijaan Thors seilaa kuin ajelehtiva laiva. Mitä tarkoittaa, että maahanmuuttopolitiikan arvostelu ei muka kuulu ”hallituksen pelisääntöihin”, kuten Thors puolustautui? Pitääkö hallituksen politiikasta sopia salaisissa kabineteissa eikä avoimissa keskusteluissa?

Entä mitä tarkoittaa Thorsin vastaus, että ”ensimmäisessä lisäbudjetissa myönnettiin maahanmuuttovirastolle lisäresursseja juuri hakemusten käsittelyn nopeuttamiseksi”? Kaikki näyttävät tietävän, ettei ongelmaa saada enää hoidetuksi muutoin kuin syytämällä maahanmuuttajien kotouttamiseen suunnattomasti rahaa. Sehän on juuri se ongelma, jota veronmaksajat eivät halua! Poliitikot ja virkamiehet eivät tosin ole verojen maksajia vaan nettosaajia, joten heidän kantansa voi ehkä ymmärtää tätä taustaa vasten. Mutta täysin typerää on Thorsin vetoaminen siihen, että muissa maissa turvapaikanhakijoita on vielä enemmän. Tarkoitushan olisi nyt nimenomaan välttää ongelmien kärjistyminen siihen pisteeseen, jossa se on noissa muissa maissa.

Samanlaista sönkötystä on myös pääministerin puhe. Sillä, kuinka paljon maahanmuuttoministerille irtoaa luottamusta, ei näytä olevan mitään rajaa. Vai mitä sanotte Vanhasen kommentista: ”Ministeri Thorsin luottamus ei ole koetuksella. Hallitus on lisännyt turvapaikan käsittelyn määrärahoja.”

Käsittelyn hitaus on ongelma maahan pyrkijöiden pysähtyessä pitkiksi ajoiksi vastaanottokeskuksiin, mutta Vanhanen pitää ongelmana myös hakemusten nopeaa käsittelyä. Sillä ”jos ne käsitellään pian, tieto leviää maailmalle”, ja ovi Suomeen koetaan avoimeksi! Kuka sanoikaan, että helvetti on järjen mahdottomuutta?

Hallitus näyttää elävän omassa pakkomielteisessä unessaan, jossa erilaiset julistukset ja vetoomukset joutuvat ristiriitaan arkitodellisuuden kanssa. Kritiikki puolestaan on ”leimaamista ja eduskuntaryhmien puheenjohtajien vetoomuksen vastaista” (Thors).

Mikäli Thorsin mainitsema Norja haluaa ottaa 15 000 maahanmuuttajaa vuodessa, se on toisen valtion sisäinen asia, eikä sitä tule pitää esimerkkinä Suomelle. Tänä vuonna Suomeen saapunee liki kymmenentuhatta turvapaikanhakijana tulevaa maahanmuuttajaa. Omasta mielestäni turvapaikanhakijoiden määrä pitäisi pudottaa nollaan siihen asti, kunnes omien kansalaisten asiat saadaan kuntoon, kaikilla suomalaisilla on asunto ja työpaikka sekä maassa olevat ulkomaalaiset osaavat suomen kielen ja paikalliset tavat.

Koska Thors on asioista pihalla kuin lintulauta, hänet voisi potkaista ulkosalle hallituksesta myös konkreettisesti. Tällä tavoin kokoomuksenkaan esittämä kritiikki ei jäisi pelkäksi psykovitsiksi.