30. marraskuuta 2019

Antti Rinne Yhdysvaltain presidentiksi


Yhdysvaltain presidenteistä on tehty perinteisesti ansiokasta Hollywood-komediaa. Tämä ei ole kuitenkaan tullut mieleen Suomen valtamedialle, kun se on jankutellut Donald Trumpin kömmähdyksistä ryppyotsaisesti.

Nyt löytyisi arvosteltavaa lähempääkin, mutta valtamedia on lyönyt velvollisuutensa laimin. Antti Rinteen tavasta hoitaa Postin asioita entisen ministerinsä Sirpa Paateron kanssa olisi saanut hyvää ja hedelmällistä muttei kovin halpaa huumoria.

Asian pihvihän on siinä, että vallassa on vasemmistohallitus, jolla on sukset ristissä valtionyhtiön työväenluokkaisen henkilökunnan kanssa. Se, että konflikti vallitsee myös Postia kapitalistisin periaattein johtavan hallituksen kanssa, sen sijaan on ymmärrettävää. Kuviosta hahmottuukin dissonaatiota sisältävä kolmio, jonka kaksi kulmaa ovat vasemmiston hallussa ja yksi oikeistolla.

Hyvä on, myönnän. Vertailukohta Amerikan presidenttikomedioihin on liian hyväntahtoinen ja leikkisä, sillä kyse on vakavista asioista: heikkopalkkaisten toimeentulosta ja keskeisen infrastruktuurin toiminnasta.

Nyt kun lakko loppui, tätä ilmeisesti juhlitaan työväenliikkeessä sellaisessa euforiassa, joka tulkitsee hallituksen toiminnan sille ansioksi, ja ministerien tietämättömyys ja mahdollinen eduskunnalle valehtelu painetaan villaisella. Pääministeri vain heitti yhden naisministerinsä metron alle.

Näin hän osti itselleen lisäaikaa, ja ratkaisijan roolissa oleva Keskusta puolestaan haluaa pitää paikkansa hallituksessa kannatuskatonsa vuoksi. Hallitus ei siis hajoa, koska kaikilla sen puolueilla on liikaa menetettävää ja Perussuomalaisilla niiden mielestä liikaa voitettavaa.

Niinpä kuultiin jo hallintoretoriikasta tunnetut klassiset sanat: ”asiasta laaditaan perusteellinen selvitys”. Tämä tarkoittaa, että asia haudataan pitkäksi ajaksi johonkin selvitystyöryhmään. Näin valtaapitävät voivat säilyttää asemansa.

Totuuden nimissä on toki tärkeää, että maassamme on myös oppositio, mutta itse soisin opposition olevan hallitusvallassa ja hallituksen oppositiossa.

Sitten kun selvitys hallituskauden lopulla mahdollisesti valmistuu, kukaan ei enää välitä mitään sellaisesta kämäisestä asiasta kuin postilakko. Kepu ei pääse kostamaan demareille Anneli Jäätteenmäen taannoista erottamista, eikä sen kannatus tästä ainakaan nouse. Joten laittakaahan kansalaiset tämä asia mieleenne, sillä hallituspuolueilta se varmasti unohtuu.