28. helmikuuta 2021

Rokote tepsii vain annettuna

Koronaviruksesta puhuminen rasittaa jo lähes paljon kuin itse viruskin. Otaksun, että virus jättää taloudellisten tuhojen jäljiltä jälkeensä myös melkoisen henkisen trauman.

On ihmeellistä, että ihmiset ovat sopeutuneet ahdistaviin oloihin näinkin hyvin. Mutta ihmisen sopeutumiskykyhän on rajaton silloinkin, kun liiallinen sopeutuminen on vahingoksi. Näin on käynyt esimerkiksi alistuttaessa EU-komenteluun monessa asiassa.

Tieto rokotteen keksimisestä ja jakelun aloittamisesta pisti ihmisten käyttäytymisen sekaisin. Monet hullaantuivat rokotteen olemassaolon johdosta ja alkoivat elää kuin ellun kanat tukenaan vain heiveröinen lupaus rokotteen matkalla olosta maahamme. Tämän tuloksena tartunnat lähtivät lentoon, ja asiantuntijaennusteiden mukaan teho-osastot täyttyvät huhtikuuhun mennessä.

Rajoitusten äskettäinen kiristäminen johtuu ihmisten käyttäytymisestä, jota ei ilmeisesti poikkeustilakaan pysäyttäisi. Osasyynä on, ettei ravintoloita pantu kiinni. Hallituksella ei ole ilmeisesti varaa tai halua maksaa ravintolatukia, tai se suojelee ravintola-alan yrittäjäkuntaa, jonka piirissä toimii paljon maahanmuuttajia.

Minun mielestäni ravintolat olisi pitänyt sulkea ennen kouluja ja kuntosaleja. Osaavat kai ihmiset syödä ja juoda kotosalla. Uusavuttomatkin voisivat opetella laittamaan ateriansa itse. Suomi ei tarvitse nykyistä määrää ravintoloita. Baareissa istuskelun sijasta ihmiset voisivat harrastaa ulkoilua ja urheilua.

On muistettava, että rokote tepsii vain annettuna, niin kuin lääke yleensäkin auttaa vain otettuna. Monet menivät kuitenkin asioiden edelle ja alkoivat juhlistaa tilannetta, jossa 2,7 prosenttia kansasta oli rokotteen suojissa.

Terveystäti Sanna Marinin hallitus sen sijaan tulee jäljessä. Myös rajoitusten voimaantulossa vitkasteltiin viikolla. Sen aikana kansalaiset ehtivät juhlia ja levittää koronaa kunnolla.

On vaikea sanoa, millainen koronakriisi olisi ilman koronavirusta. Minusta se näyttäisi aivan samanlaiselta kuin hallituksen rakastama reaalisosialismi muutenkin: liikkumisrajoituksia ja kaikki kiva kielletty.

Nyt korona kuitenkin on, joten hallituksella on kansalaisvapauksien rajoittamiseen vedenpitävä peruste!

Totuus on, että koronasta ja maskipakoista ei päästä eroon pitkään aikaan. Vasta kun kansan suurella enemmistöllä on piikki hihassa, voidaan kaupoissa ja kaduilla tepastella näyttämättä kirurgilta. Nurkan takana uhkaavat uudet virusvariaatiot ja kaikenlaiset ebolat. Se vasta olisikin painajaisten painajainen ja kulttuurimme sekä taloutemme loppu. 

Kulkutaudit ovat kaataneet kokonaisia valtioita ja aiheuttaneet suuria yhteiskunnallisia muutoksia, kuten musta surma myöhäiskeskiajalla. Globalisaation, maahanmuuton ja monikulttuurimatkailun vuoksi kulkutaudit kulkevat entistä nopeammin, ja siten myös tuho tulee vauhdikkaammin. Jälleen näyttö universaaliin liikkeeseen perustuvan toimintamallin epäonnistumisesta.

Koronakriisin hoito on tekemisissä politiikan erään yleisilmiön kanssa. Nykyisin melkein kaikki puolueet ja poliitikot hoitavat asioita ”arvojensa” tai ”ihanteidensa” mukaan, mutta kukaan ei suostuisi tekemään päätöksiä, jotka ovat välttämättömiä ja jotka olisi pakko tehdä. He eivät myöskään tee sitä, mikä olisi mahdollista tehdä, vaan toimivat ”vakaumuksensa” ja ”yhteisönormiensa” mukaan.