30. toukokuuta 2023

Dollarinvihreää kolonisaatiota

Taas tuli lottovoitto Suomeen. Useat mediat, toimittajat ja poliitikot kiirehtivät kiittelemään Suomen uutta ilmastolakia (hiilineutraalius 2035), kun yhdysvaltalainen Plug Power ilmoitti aikeestaan investoida useita miljardeja Suomeen rakennettaviin vedyntuotantolaitoksiin.

Monikaan ei tullut tarkistaneeksi yrityksen taustoja, taseita eikä tuloslaskelmia, mutta vihersiirtymän narratiiviin hanke sopi ilmeisen hyvin.

Auringonlaskun aika tuli kuitenkin pian. Faktantarkistus osoitti, että Plug Powerin taustalta paljastuu tappioita, oikeudenkäyntejä ja suoranaisia petoksia.

Näimme lähes saman jo alkuvuonna, kun norjalainen Blastr Green Steel -niminen yritys ilmoitti, että valmisteilla on miljardien arvoinen terästehdas Suomeen.

Tosiasiassa kyseisellä firmalla ei ole sen enempää pääomia kuin näyttöjä aiemmasta teollisesta toiminnasta. Nyt hanke laajeneekin yhtiön kotipaikkaan Norjaan, eikä hankkeen toteutuskelpoisuudesta ole median mukaan paljoa tietoa. 

En tarkoita, etten pitäisi tärkeänä siirtyä puhtaaseen ja päästöttömään teollisuuteen.

Asiaan liittyy kuitenkin kaksi suurta ongelmaa.

Niistä ensimmäinen on, että ulkomaalaiset yritykset yrittävät kolonisoida Suomeen rakennettavan edullisen tuulisähkön, jauhaa sen vedyksi puhtaan veden varantojamme käyttäen sekä myydä tulokset hyvällä liikevoitolla ulkomaalaisten omistajiensa hyväksi ennen kuin suomalaiset itse ehtivät rakentaa omia tuotantolaitoksia. Kaava on samanlainen kuin kaivosvarallisuuden kolonisoinnissa.

Toinen ongelma on, että puhdas tuulisähkö ei ole suinkaan halpaa sinänsä, vaan se on huomattavien valtiosubventioiden kohde. Valtio on osoittanut satojen miljoonien eurojen arvosta veronmaksajien varoja tuulivoiman tukemiseen niin sanotun syöttötariffijärjestelmän kautta. Nämä varat ovat päätyneet tuulivoimayhtiöiden omistajien, rahastojen ja yhtiöiden taskuihin. Myös Plug Power ja Blastr Green Steel aikonevat maksattaa osan kustannuksistaan Suomen valtiolla.

Tuulisähköön liittyy monta osaongelmaa, joista pahin on se, että tuotantohuippujen aikana tuulivoima tekee muut sähköntuotantomuodot kannattamattomiksi – ja näin käy tasaisesti sähköä tuottaville ydinvoimalle ja vesivoimalle. Hiilivoimaa puolestaan tarvittaisiin säätövoimaksi tuulivoiman tuotantovaihteluille, mutta Suomen hiilivoimaloita on romutettu vihreä kiilto silmissä. Tuulivoimaparadoksista kirjoitin täällä.


Vihreän ilmastopolitiikan vääryyksistä aiemmin:

Tuulivoiman dilemmat ja vetytalous

EU:n irvokas komentodemokratia uhkaa Suomen koteja

Vihreät viisastelijat puhalluslampun nokassa ilmastokokouksiin

Suomen metsiä sosialisoidaan luonnonsuojelun verukkeella

Ihan hiilenä asioiden ytimessä – Vihreä siirtymä vie esiteolliseen aikaan

Viherkommunistit ja ekososialistit kavaltavat metsiä luonnosuojelualueiksi – Perustuslaillinen omaisuudensuoja vaarassa

Vihreä vallankumous on Venäjän veroinen vaara Suomen taloudelle ja turvallisuudelle

Vihersiirtymän kiirehtiminen on energiapoliittinen kaksoisvirhe

EU ja vihervasemmisto sosialisoimassa Suomen metsät