14. huhtikuuta 2023

Kokoomus haluaa räjäyttää suomalaisten kodit

Ben Zyskowicz sanoi A-studiossa torstaina 13.4.2023 haluavansa ”räjäyttää nykyisen asumistukijärjestelmän” (kohta 36:35), koska siihen kaatuu rahaa 2 miljardia euroa vuodessa (tosiasiassa 1,676 mrd). Eläkkeensaajien asumistukien kanssa summa on noin 2,2 miljardia.

Tuo summa on 81,3 miljardin budjetissa pieni, kun sillä on voitu taata kaikelle kansalle katto pään päälle ja rakentamistoiminnan jatkuminen.

1) Asumistuen saajia on turha syyttää tai rangaista asumistuen tason noususta. Tosiasiassa asumistukia ei ole koskaan nostettu etupainotteisesti eikä vuokrien hintatasoa ruokkivasti. Ensin on nostettu vuokria, ja asumistukia on jouduttu korottamaan jälkikäteen parin vuoden viiveellä, jonka ajan kansalaisen perusturvassa on ollut lovi. Pahimmillaan se on kiertynyt yleiseen toimeentulotukeen, jota tosin ei myönnetä kaikille tarvitseville.

2) Asumistukien määrästä on turha moittia asukkaita siksikään, että tosiasiassa asumistuet imuroidaan kiinteistösijoittajien pankkitileille, ts. ne vain kierrätetään asukkaiden kautta. Asumistuet ovat siis tukea vuokranantajille ja kiinteistöjen omistajille, jotka ovat niiden loppusaajia.

Haluaisinpa nähdä millainen poru olisi kokoomuslaisten asuntosijoittajien suupielessä, kun rakkaat vuokrarahansa jäisivät heiltä saamatta Zyskowiczin ehdotuksen toteutuessa.

Asumistukijärjestelmä on todellisuudessa valtiontukea asuntojen rakennuttajille ja omistajille, ja sen kautta on mahdollistettu laaja uudistuotanto kasvukeskuksissa, joissa asuu valtaosa tuen saajista. 

Uudistuotanto taas on ainoa tehokas keino asuinkulujen nousun pysäyttämiseen, mutta juuri uudistuotannolta vedettäisiin asumistuen leikkauksilla matto alta.

Asumistuki on siis pohjimmiltaan erittäin myönteinen tukimuoto, sillä varat päätyvät kestäviin investointeihin (kiinteistöihin) eivätkä syömävelaksi.

Suurempaa virhettä mikään puolue ei voisi tehdä kuin mennä takaamaan Kokoomuksen vaadetta asumistukien heikentämiseksi tilanteessa, jossa vastikkeet ovat nousseet, vuokraustoiminta on käynyt heikommin tuottavaksi ja asumisen yleiskulut ovat kasvaneet vihreän siirtymän vuoksi, lämmityksen hinnan nousun myötä, sähkökriisin takia ja korkojen nousun seurauksena.

Asumistuesta eivät ole riippuvaisia vain asukkaat, rakennuttajat ja omistajat vaan Suomen koko asuntopolitiikka. Ongelma voitasiin ratkaista sen aiheuttajapäästä palauttamalla voimaan vuokrien hintasääntely, jonka Harri Holkerin (kok.) ja Esko Ahon (kesk.) hallitukset poistivat, mutta sääntelyyn ei taida löytyä halua. Siksi sitä ei pitäisi löytyä myöskään tukien heikentämiseen.

Asumistuen alennukset ja saantiehtojen kiristykset tarkoittaisivat kuoliniskua asumisen perusedellytyksille. Siitä kärsisivät niin asukkaat kuin kiinteistöjen omistajatkin. Asumistukea myönnetään myös omistusasuntojen kuluihin, joten asumistuen saaja on usein myös omistaja eikä vuokralainen: asuu rintamamiestalossa, lämmittää kamiinalla ja on vieläpä EU:n saneerausuhkien kohde!

Jos Zyskowiczin linja on Kokoomuksen linja, Kokoomus räjäyttää noin 400 000 asumistuen saajan kodit, joukossa paljon muun muassa perussuomalaisia.

Kokoomus räjäyttää pienten ja suurten vuokranantajien kukkarot, joukossa paljon muun muassa kokoomuslaisia.

Kokoomus räjäyttää kivijalan asuntojen rakentaja- ja omistajayhtiöiltä, joukossa muun muassa demareita äänestäviä raksaduunareita ja rkp:läisiä gryndereitä.

Kokoomus räjäyttää myös pankit, jotka kärsisivät luottotappioita, kun sijoitusasuntojen arvot laskisivat ja tappiota tulisi jokaiselle kotinsa omistavalle. Tätä jumissa olevat asuntomarkkinat vähiten kaipaavat.

Sellainen, joka vaatii asumistukijärjestelmän ”räjäyttämistä”, ei ole ymmärtänyt Suomen asunto- ja rakentamispolitiikasta eikä kiinteistöjen investointitoiminnasta mitään.

Asumistukeen on jo aiemmin tehty neliövuokrakohtainen katto, ja korotukset on sidottu elinkustannusindeksiin eikä vuokrien kasvuindeksiin, millä on pyritty säästöihin.

Jotta asumistuki olisi oikeudenmukaista, omaisuusrajat pitäisi poistaa (kaikkien muiden lisäksi) myös eläkeläisiltä, sillä omistaminen estää nyt eläkeläisen asumistuen saannin. Tämä on tehnyt siitä yhtä nurinkurista kuin toimeentulotuesta, joka on tukimuodoista pahin kannustaessaan kaikkia ihmisiä täydelliseen varattomuuteen!

Lopettakaa säästötoimena vaikka tuulivoiman syöttötariffijärjestelmä, jonka kautta kipataan noin 350 miljoonaa euroa vuodessa omistajayhtiöille, voimaloita omistaville pankkiiriliikkeille ja rahastoille (tuulivoiman dilemmoista täällä).

Mutta tätähän ei edes pohdita, koska tuulivoimatuen saajia ovat kokoomuslaiset sijoittajat, eivätkä tavalliset pulliaiset tiedä näiden rahojen reiteistä mitään, eivät myöskään EU:n elpymisvarojen käytöstä.

Suhdanteita ymmärtävien sopisi nyt säästää muutamia miljardeja vaikka asehankinnoista, sillä Suomea ei uhkaa yhtään mikään idästä eikä lännestä Venäjän armeijan ollessa pariksi vuosikymmeneksi romuna ja maamme ollessa Naton povessa.