17. elokuuta 2009

Turmion trilogia?


Koulut alkoivat taas. Kauankohan kuluu, että Jokelan ja Kauhajoen holokaustit saavat vertaisensa jatkon? Poissa on idyllinen mielikuva ekaluokkalaisten ensimmäisistä askelista koulutiellä. Kaukana ovat ajat, jolloin oppilaat kokoontuivat kouluihin pellavatukkaisina ja kirkassilmäisinä lapsina: kuin puhtaat pulmuset suuren ja armaan äitiemon helmaan.

Tätä nykyä viranomaisten ja opettajien täytyy pelätä luotiliivein varustautuneina pöytiensä suojissa. Hyökkäysvaunut ovat valmiina ampaisemaan opinahjoihin hälytyksen saatuaan. Arimmat oppilaat pureskelevat kynsiään pulpeteissa.

Voi surkeus tätä maata, tätä kansaa. Niin sanottu vapaa kasvatusko tämän sai aikaan, vai viranomaisvallan oma kiusanteko, ihmisten ahdistelu, piinaus ja panettelu? Vaiko vanhempien hulluus?

Keskiasteen katastrofit on jo koettu. Todellisuus kuitenkin kehittyy jatkuvasti. Saa nähdä, milloin oikeudenmukaisuuden kaipuu etenee korkea-asteelle, ja kurin ja järjestyksen lisäksi kyseenalaistetaan myös hyvyys ja totuus, kun joku käy ampumassa luentosalillisen ihmisviisauden edustajia.

Coltti paukkuisi korvissa, kun kansainväliseen seminaariin kokoontunut henkisen itsetyydytyksen akateemikkoryhmä ammuttaisiin hengiltä. Kuukausipalkatut yliopistojen kultapossukerholaiset kiemurtelisivat lattioilla, ja heitä potkittaisiin päähän niin että veri tirskuisi. Aargh!

Mikäli sellainen tuomiopäivä joskus tulisi, voisin minäkin kokea myötätuntoa sen verran, että veisin kukkia kollegojeni haudalle.