13. lokakuuta 2009

Islamkriitikko saa matkustaa


Arabialainen sananlasku sanoo, että ilman opasta matkustava tarvitsee tuhat vuotta yhden päivän matkaa varten. Opasta tai ei, mutta tällaiseen tervaan on juuttunut hollantilaisen Vapauspuolueen kansanedustaja Geert Wilders saatuaan karkotuspäätöksen Lontoon Heathrow’n lentokentältä viime helmikuussa ja jouduttuaan olemaan toista sataa päivää matkustuskiellossa.

Ylen uutiset kertoivat tänään, että Wilders saa sittenkin saapua Britanniaan esittelemään uutta elokuvaansa brittiparlamentin jäsenille, eikä hänelle asetettua maihinnousukieltoa enää jatketa. Britannian sisäministeriön langettama torppaus olikin törkeä, sillä se rikkoi räikeästi ihmisten yleistä liikkumisvapautta.

Elämme nykyään tilanteessa, jossa EU:n ulkopuolisille maahan pyrkijöille myönnetään helpohkosti oleskelulupa ja turvapaikka. Mutta samanaikaisesti koko läntinen poliittinen järjestelmä on niin kontallaan islamiin päin, että Euroopan unionin omat kansalaiset eivät saa vapaasti matkustaa EU-maissa.

Häikäilemätöntä oli sekin, että Wildersiä luonnehdittiin äärioikeistolaiseksi, vaikka todellisuudessa hän on kansallismielinen liberaali, joka tunnetaan myös homoseksuaalien oikeuksien puolustajana. Ikävää, että Wilders joutui käymään matkustusluvastaan puoli vuotta kestäneen oikeustaistelun Britannian viranomaisia vastaan ja että sisäministeriö onnistui panttaamaan hänen liikkumisvapauttaan ihmisoikeuksia loukkaavalla tavalla. Ilmeisesti myös homot joutuvat käymään tulevaisuudessa samanlaisen kädenväännön islamin irrationalismia vastaan kuin me kävimme jo kristinuskonkin kanssa.

On outoa, jos poliittisten mielipiteiden esittäminen täytyy nähdä ”uhkana kansalliselle turvallisuudelle”, kuten Britannian sisäministeriö muotoilee. Mikäli asiat ovat niin kuin ministeriö väittää, eli että hollantilaisen kansanedustajan läsnäolo olisi saattanut ”kärjistää jännitteitä ja johtaa jopa väkivaltaan eri uskontoryhmien välillä”, vika ei ole suinkaan Wildersissä vaan väkivallalla uhkaajissa.

EU-kansalaisten matkustuksen luvanvaraiseksi tekeminen on ihmisten perusoikeuksien takavarikoimista. Sitä kautta meistä yritetään tehdä eräänlaisia mielipidevankeja. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä tähän sanoisi ulkoministeriön entinen virkamies Kimmo ”ihmiset lentävät kuin kiljuhanhet rajojen yli” Kiljunen.