21. lokakuuta 2023

Perussuomalaiset kokoomuslaisen politiikan vankeina

Hallitus jatkaa perussuomalaisten ihmisten piiskaamista kokoomuslaisella asuntopolitiikalla.

Petteri Orpon hallitus on nyt alentamassa varainsiirtoveroa mutta poistamassa varainsiirtoveron vähennysoikeuden ensiasunnon ostajilta. Tämä kohtelee kaltoin etenkin nuoria.

Sen lisäksi hallitus on jo kertonut poistavansa opiskelijat yleisen asumistuen piiristä, mikä on velaksi elävien nuorten tappio, ja sukupolvien kuilu syvenee.

Hallitus esittää, että kiinteistöjen varainsiirtoveroprosentti laskee 4 prosentista 3 prosenttiin. Asunto-osake- ja kiinteistöyhtiöiden osakkeiden varainsiirtoveroprosentti laskee 2 prosentista 1,5 prosenttiin. Muiden arvopapereiden varainsiirtovero alenee nykyisestä 1,6 prosentista 1,5 prosenttiin.

Tämä hyödyttää diilereitä, treidaajia, shorttaajia, asuntokeinottelijoita, kiinteistökeltiäisiä ja muita pelureita, mutta haittaa ensi vuoden alusta alkaen niitä, jotka eivät käy jatkuvaa kauppaa vaan joille ensiasunto on myös viimeinen asunto.

Varainsiirtoveron alentaminen vähentää valtion verotuloja noin 144 miljoonaa euroa, kun taas vähennysoikeuden poistaminen ensiasunnon ostajilta kartuttaa valtion kassaa ennusteen mukaan vain noin 70 miljoonalla. Toimenpide on siis valtiontaloudelle tappiollinen, ja todennäköisesti se ei vauhdita edes asuntokauppaa.

Asuntojen kauppaketju alkaa nimittäin ensiasunnon ostajista, joiden kaupantekohalukkuus saattaa olla jumissa ensi vuoden alusta lukien, jolloin säädös tulee voimaan. Kyseessä on tulonsiirto nuorilta ja vähävaraisilta asuntokauppoja tehtaileville ja varakkaille. 

Varainsiirtoveron alentamisesta hyötyy lähinnä hyvätuloisin kymmenys.

Varainsiirtoveron alennus on hallituksen lahja hyvätuloisimmalle kymmenykselle ja linjassa kokoomuslaisen veronalennuspolitiikan kanssa. Yhdessä ansiotuloveronalennusten kanssa se tuo lisää särvintä hyvätuloisimpien leivälle, mutta velkaannuttaa valtiota entiseen tapaan.

Selvitysten mukaan tämä on Perussuomalaisten äänestäjäkunnan enemmistöetujen vastaista.

Hallitus on myös leikkaamassa asumistuen tasoa ja kiristämässä saantiehtoja niin, että jatkossa omistusasuntoihin ei myönnettäisi asumistukea lainkaan. Hallitus aikoo palauttaa asumistuen varallisuusharkinnan, jonka Sipilän hallitus poisti vuoden 2015 alusta.

Ihmisten taivuttelu kotiensa myymiseen on vastoin omaisuudensuojaa ja perusoikeutta kotiin. Sillä tavalla ei luoda yhtään työpaikkaa eikä työllistä, vaan ohjataan toiseksi pahiten voivat ihmiset kaikkein huonoimmin toimeentulevien asemaan. Ja valtion asumistukimenot vain kasvavat, koska vuokralla asuminen on yleensä omistusasumista kalliimpaa.

Hallitus aikoo lopettaa ARAn korkotukilainat asumisoikeusyhtiöiltä, mikä käytännössä lopettaa asumisoikeusasuntojen rakentamisen, sillä asumisoikeusasunnot eivät kelpaa markkinaehtoisten lainojen vakuuksiksi niissä olevien käyttörajoitusten eli myyntikiellon vuoksi.

Myyntikiellolla on puolestaan turvattu asukkaiden ostama oikeus asua. Sen perustuslakivaliokunta päätti säilyttää ja torppasi myyntivaateet jo lakia säädettäessä perusoikeuksien, ex post facto -periaatteen ja pacta sunt servada -säännön vastaisina.

Ympäristö- ja asuntoministeri Kai Mykkänen vastasi opposition kritiikkiin ylimielisesti, että ASO-asuntojen rakentamista jatketaan, mutta siitä täytyy kehittää toisenlainen järjestelmä, vaikka aivan vastikään vuonna 2021 saatiin aikaan uusi asumisoikeuslaki pitkän valmistelun tuloksena.

Mykkäsen kannattaisi pysyä mykkänä, kun ei näköjään ymmärrä asumisoikeusjärjestelmän perusteista mitään. Asumisoikeuslaki on konstitutiivinen laki, jolla perustetaan pitkäaikaisiksi tai pysyviksi tarkoitettuja oikeusasemia ja suhteita. Se ei ole mikään verolaki, joita muutellaan vuosittain, ja siksi asumisoikeudet eivät ole jälkikäteen kiistetävissä eivätkä neuvoteltavissa.

Ilmeisesti Mykkänen haluaisi tehdä asumisoikeusasunnoistakin kauppatavaraa ja myydä kodit ihmisten alta. Tai tehdä niistä markkinaehtoisesti rahoitettavia, mikä nostaisi asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet vuokrien tasolle tai jopa niiden yli, minkä puolestaan aso-lain 33.3 § kieltää, ja syystä.

Jos käyttövastikkeet olisivat vuokria korkeammat, se hintahäätäisi asukkaat ja tekisi koko järjestelmästä asukkaiden kannalta epärationaalisen.

Asumisoikeusjärjestelmä perustettiin tarkoituksena mahdollistaa pysyvän asunnon hankinta niille, joiden varat tai tulot eivät riitä omistusasuntoon eivätkä sosiaaliset köyhyys- ja kurjuuskriteerit täyty, jotta ovi avautuisi myöskään kunnalliseen vuokra-asuntoon.

Tässä joukossa on paljon Perussuomalaisten äänestäjiä. Siksi puolueen tulisi puolustaa nyt tulilinjalle ajettujen kansalaisryhmien oikeutta asua.

On ala-arvoista ja surkeaa, että puolueet, jotka kerskuvat toimivansa kotien ja omaisuudensuojan turvana, ovat valtaan päästyään romuttamassa kansalaisten asuinturvaa.

Kyseinen politiikka noudattelee Kokoomuksen pelikirjaa, ja sillä tallotaan sekä nuorten, vähävaraisten, pienituloisten että taloudellisen keskiluokan asemaa. Tämä politiikka suosii räikeästi varakkaita ja hyvätuloisia ja polkee kaikkia muita.

On mielenkiintoista havaita ja todistaa, kauanko perussuomalaisilta ministereiltä kestää huomata, että he ovat hallituksessa äänestäjiensä ideologisen vihollisen kanssa.

Tästä maasta löytyy noin 20 prosenttia hyväosaisia Kokoomuksen kannattajiksi. Sen sijaan Perussuomalaisten kannatus on lähtenyt laskuun, joka jatkuu.

Perussuomalaisten porvariäänestäjät kenties säikähtivät kesäisiä rasismisyytöksiä ja katosivat Kokoomukseen ja Kepuun. Lähiöiden perussuomalaiset puolestaan ovat palaamassa SDP:hen ja Vasemmistoliittoon.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä tuskin menee kahtia tällä kertaa, mutta kuilu saattaa muodostua puolueen eduskuntaryhmän ja perussuomalaisten äänestäjien väliin. Lisäksi kannatus puolittuu.

Kuinka käykin, minä en ole kummastakaan huolissani.

Edellinen hallitus velkaannutti valtiota kansalaisten hyväksi. Tämä hallitus velkaannuttaa valtion lisäksi kansalaisia itseään rahakkaiden taustaryhmiensä hyväksi.

 

Aiheesta aiemmin:

Perussuomalaiset ei ole enää kansanpuolue 

Hallituksen keltainen kirja: täyttä kuraa!

Porvarihallituksen ohjelma on suomalaisille susi – Pahimmat virheet asuntopolitiikassa

Kokoomus haluaa räjäyttää suomalaisten kodit