1. toukokuuta 2009
Vappupuheen asemasta
Aah, kesä! Lämpömittarissa on 18 astetta, mikä on vapun aikoihin poikkeuksellista. Vapun tuntee siitä, että katukuvaan ilmestyy rumia ja huonosti käyttäytyviä känniääliöitä. Juopottelu paljastaa, että ihminen ei saa seksiä ja hänellä on niin sanottu kohtaamisongelma. Siksi hän etsii karnevaalitunnelmaa ja estottomuutta viinasta. Tämä on ryyppäämisen logiikka.
Seksuaalinen suorituskyky on lisäksi huonoimmillaan juovuksissa. Dokaaminen pilaa seksuaalisen nautinnon siinäkin tapauksessa, että sitä lohkeaisi. Koska alkoholi on narkoottinen aine, se ei auta edes ekstaasitilan tavoittelussa. Joku Suomen Akatemian palkkaama viinankäytön haittavaikutusten tutkija voikin vain ihmetellä, miksi seksiä tavoitellaan usein kännissä: ”Olisi kiva saada selvää.”
Lämmin vappusää armahtaa myös puheenpitäjiä. Itse en julkaise vappupuhetta tänä vuonna lainkaan, sillä olen sanonut työn ilosta kaiken keskeisen jo kirjoissani. Mikään kaura ei sitä paitsi kasva vaatimalla eikä tinkimällä, kuten ay-jyrät olettavat, vaan tekemällä ihmisille ”tarjouksia, joista ei voi kieltäytyä”. Ihmiset ovat pyyteellisiä hobitteja, jotka koettavat edistää kukin omaa etuaan. Mikäli sen saa yhdistettyä toisen etuun, syntyy win–win-tilanne, ja kaikki voittavat. Tämä pätee yhtä hyvin seksiin kuin politiikkaankin.
Sikailusta
Palaan kuitenkin vielä sikailuun. Sikainfluenssan riehuessa Väli-Amerikassa on vaara, että tauti leviää myös Suomeen puolialastomien juhlijoiden sairastuessa petollisen lämpimässä ilmassa. Hullun lehmän tauti ja lintuinfluenssa tulivat jo koettua; nyt myös sika – tuo joidenkin mielestä saastainen eläin – on saamassa oman nimikkopandemiansa.
Todettakoon kuitenkin, ettei kyseistä tautia voi saada sianlihan syömisestä, vaan se leviää tavanomaisen flunssaviruksen tavoin pisara- tai kosketustartuntana. Vaikka kyseessä onkin metafora, tauti on ehtinyt loukata uskonnollisia tunteita muslimimaissa niin pahasti, että esimerkiksi Egyptissä kulkutaudista on tehty poliittisen kädenväännön aihe. Yleisradion äskettäisen jutun mukaan maan muslimiviranomaiset ovat käyttäneet tilaisuuttaan teurastaakseen maan kaikki 250 000 sikaa ja tehdäkseen sitä kautta haittaa sikafarmareina toimiville kristityille.
Viranomaisten päätöstä ovat arvostelleet sekä WHO että eläintensuojelujärjestöt, sillä todisteita taudin leviämisestä eläimestä ihmiseen ei ole. Koska sianlihan syöntikielto ei koske maassa asuvaa pientä koptikristittyä vähemmistöä, päätöstä voi kuvata ääri-islamistien tekosyyksi käydä pienen ikivanhan vähemmistön kimppuun. Koptikristittyjä on Egyptissä tätä nykyä vielä noin viisi miljoonaa, ja heitä pakenee islamilaisesta maailmasta jatkuvasti Eurooppaan. Se monikulttuurisuudesta ja solidaarisuudesta. Laajallekohan tauti vielä leviää?