27. elokuuta 2012

Kaivosomaisuuden ryöstö


Yleisradion Mot-ohjelma teki jälleen ansiokasta journalismia ohjelmassaan ”Hullut päivät kaivoksilla”. Lähetyksen voi katsella netissä Ylen Areenasta.

Ohjelman mukaan Suomi myy maaperänsä rikkaudet halvalla, ja ulkomaisia yhtiöitä tonkii Suomen malmivarannoilla peräti 40.

Ongelmana eivät ole vain maanomistajille maksettavat mitättömän pienet korvaukset. Kaivoslain määrittelemä hyvitys on ainoastaan 0,15 prosenttia vuoden aikana louhitun ja hyödynnetyn metallimalmin kaivosmineraalien lasketusta arvosta.

Pääongelma on periaatteellinen. Suomen maaperässä olevien rikkauksien ryöstö on nykyajan imperialismia ja siirtomaapolitiikkaa: globalisaation hedelmiä ja EU:n syntejä.

Kaivostoiminta ajautuu ulkomaiseen omistukseen, ja voittot valuvat maasta ulos.

Mitä Suomessa olikaan jäljellä, kun yrityksemmekin on jo myyty suureksi osaksi ulkomaille?

No tietysti kaivokset ja pohjavedet!

Tällä hallituskaudella nekin on näköjään päätetty myydä lainalaskujen leikkaamiseksi ja muiden maiden ruokkimiseksi.

Naurettava kaivoslakimme määrittelee myös pakkolunastettavista alueista mitättömän pienen korvauksen.

Kaivaa saa kaikkialla paitsi hautausmaalla. Kunnat voivat jonkin verran jarruttaa asioita kunnallislain nojalla, mutta nykymenolla Suomessa menestyy vain ruumisarkkuteollisuus.

Kovat otteet olisivat paikallaan.

Maaperässä olevien luonnonrikkauksien, vesistöjen, metsien ja muiden strategisesti tärkeiden alueiden omistus olisi määriteltävä vain kotimaisten toimijoiden pelikentäksi.

Näin on tehty monessa muussakin maassa, esimerkiksi Norjassa ja Espanjassa, josta ulkomaalaisten on hyvin vaikea ostaa jopa tavallista rakentamismaata. Asunto-osakkeen saa halvalla kyllä.

Ehkä Suomen hallituksen kannattaisikin vaatia takauksiensa vakuudeksi nimenomaan ulkomailla olevia kiinteistöjä eikä pelkkiä arvopapereita tai niiden johdannaisia. Mutta koettakaapa saada portugalilaiset, espanjalaiset ja kreikkalaiset luopumaan kiinteästä maaomaisuudestaan!