20. maaliskuuta 2019
Annatko jymäyttää itseäsi ”pääministerivaalilla”?
Sdp ja Kokoomus ovat halunneet nähdä edessä olevat eduskuntavaalit pääministerivaaleina. Puolueiden puheenjohtajat ovat kaupitelleet toisiaan tai itseään toinen toistaan parempina tai huonompina vaihtoehtoina. Äänestäjille pyritään luomaan kuva, että heidän olisi valittava kahdesta vaihtoehdosta vähemmän huono.
Puolueiden julistautumisessa pääministeripuolueiksi on vaalilaukan makua. Samoin median asennoitumisessa, kun toimittajat mitä ystävällisimmin tarjoilevat Petteri Orpoa (kok.) ja Antti Rinnettä (sd.) ”todennäköisimpinä pääministereinä” ja esittelevät heidän näkemyksiään vaalikoneisiin, gallupeihin ja kristallipalloihin katsoen.
Petteri Orpoon monet tuskastuivat jo hänen ollessaan sisäministerinä, päästäessään maahan suuria määriä turvapaikanhakijoita ja toimiessaan Sinisten sugar daddynä, joka houkutti soinilaisia hunajaisilla lupauksillaan tai uhkauksillaan. Antti Rinteen toimintakuntoisuudesta ja demarien ohjelmasta taas on esitetty vahvoja epäilyksiä, joita muistin virkistys Sdp:n hallituksessa olosta vahvistaa.
Sdp:n ja Kokoomuksen kissanhännänvedolla koetetaan viestittää, ettei muita puolueita kannata äänestää, jos haluaa vaikuttaa pääministerin valintaan ja sitä kautta hallituksen kokoonpanoon.
Tämä on huomion viemistä taktikointiin. Se tukee molempien puolueiden etua niiden kilpailuasetelmasta huolimatta. Kiistely ja kilpailu ovat näennäisiä, sillä molemmat puolueet antavat ymmärtää päätyvänsä yhteiseen hallitukseen. Sitä kautta Sdp ja Kokoomus pyrkivät pidättämään poliittista valtaa itselleen.
Taktikoinnin sijasta fokus kannattaisi siirtää strategiaan: siihen, mitä oikeastaan halutaan ja tavoitellaan. Nyt pitäisi huomio kiinnittää politiikan arvoihin ja päämääriin sekä puhua ja kilpailla asia-argumentein.
Pääministeriydestä jankuttelu on pelkkää teatteria, jossa tukeudutaan laskelmointiin ja ennustajaeukkoihin. Eduskuntavaalien ei kuitenkaan pitäisi olla pudotuspelien eikä missikisojen tapaisia persoonan performointeja.
Eduskuntavaaleja ei pitäisi myöskään ymmärtää miksikään ”yhden asian vaaleiksi”, vaikka monet puolueet puhuisivatkin mielellään vain niille itselleen tärkeistä ja helpoista asioista. Esimerkiksi vihreät ovat yrittäneet kaventaa vaalit ”ilmastovaaleiksi” ja demarit ”hoivavaaleiksi”.
Kaikki vaalit ovat raha- & resurssivaaleja. Niistä kenkä puristaa maahanmuuttoasioissakin. Nyt valitaan eduskunta, joka joutuu päättämään kaikista eteen tulevista asioista seuraavien neljän vuoden ajan. Siksi huomio olisi kiinnitettävä politiikan koko palettiin.
Meillä perussuomalaisilla on jämäkästi perusteltu energia- ja ympäristöpoliittinen ohjelma, talouspoliittinen ohjelma, sosiaalipoliittinen ohjelma, koulutuspoliittinen ohjelma ja tietenkin myös maahanmuuttopoliittinen ohjelma sekä periaate- ja eduskuntavaaliohjelmat. Jos jotakuta mietityttävät omat ajatukseni, ne voi tarkistaa vaalikirjastani Kuinka Suomi korjataan? Arvopohja ja kokonaisvaltainen ratkaisu (2019).
Sdp ja Kokoomus ovat pyrkineet median tuella rajaamaan Perussuomalaiset pois hallituksesta, sillä puolueemme on arvoiltaan ja agendaltaan vahvin: suomalaisten edun mukainen.
Tämä käy ilmi puolueemme TNS-gallupilla teettämästä tutkimuksesta, joka julkaistiin maahanmuuttopoliittisen ohjelmamme julkistamistilaisuudessa. Puolueemme näkemykset käyvät yksiin kansalaisten selvän enemmistön kanssa etenkin ilmastopolitiikkaa (76 %) ja maahanmuuttoa (62 %) koskevissa kysymyksissä. Juuri niitä on pidetty vaalien kannalta tärkeimpinä.
Esteet Perussuomalaisten äänestämiselle johtuvat meihin kohdistetuista ennakkoluuloista ja mielikuvista. Taustalla on myös vuoden 2017 tapahtumista asti Jussi Halla-ahoa vastaan suunnattu henkilökohtainen vyörytys.
Käsitykseni mukaan puolueemme gallup-kannatuksesta puuttuu edelleen noin 10–15 prosenttiyksikköä, mikä johtuu vain ja ainoastaan muiden puolueiden harjoittamasta eristämispolitiikasta sekä median jatkamasta mustamaalaamisesta.
Pääministerivaali vai arvokannanottojen vaali? Kansalaisten kannattaisi ilmaista arvokannanottonsa suoraan ja rehellisesti riippumatta siitä, päädymmeko hallitukseen vai emme. Siten se viesti menee oikeasti perille.
Jukka Hankamäki
FT, VTT
Projektitutkija Suomen Perustassa
Perussuomalaisten kansanedustajaehdokas, Helsinki